Съдиите избират своите представители за следващия ВСС

OFFNews 18 юни 2022 в 08:06 1559 1

Висш съдебен съвет

Снимка Архив

15 съдии се борят за 6 места във ВСС

Съдиите от цялата страна се събират на Общо събрание в НДК, за да изберат свои представители за следващия - 9 състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съдиите трябва да излъчат шестима свои представители във ВСС. След изслушването на кандидатите Общото събрание ще продължи на 25 юни в столичната Съдебна палата, където от 8.00 до 18.00 ч. съдиите могат да гласуват с хартиени бюлетини. Изборният ден ще приключи с обявяване на резултатите от проведеното гласуване и решението на избирателната комисия.

Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината съдии. Право на глас имат 2200 души. За да е легитимен вотът, трябва да са гласували 1101 от тях.

За избрани се смятат кандидатите, получили повече от 50 процента от действителните гласове. Ако няма такива, следва балотаж. Той ще е в неделя, 26 юни. Тогава онзи, който е получил най-много гласове, се счита за избран. 

За шестте места се състезават 15 души. Документи са подали председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, съдията от районния съд във Варна Любомир Нинов, председателят на районния съд в Пловдив Иван Калибацев, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасков Миглена Тянкова, съдията от софийския градски съд Атанас Атанасов, колегата му Владимир Вълков, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, заместник-председателят на окръжния съд в София Дора Михайлова, съдията в административния съд в София Антоанета Аргирова, колегата й Татяна Жилова, съдията от районния съд в Пазарджик Красимир Лесенски и колегата му от окръжния съд в Русе Йордан Дамаскинов. Всички те ще се борят за шестте места от магистратската квота в съдийската колегия. В нея по право влизат председателите на двете върховни съдилища.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Всички те трябва да са юристи с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж. Единадесет от членовете се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители и единадесет - от органите на съдебната власт. Мандатът на изборните членове е пет години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови