Съдия: Гражданите трябва да разчитат на благоволението на Гешев да отиде до някое село

OFFNews 02 октомври 2020 в 14:50 2246 0

Снимка БНР

Опасенията, които изразихме на база на информацията от публичните изяви на главния прокурор Иван Гешев преди избирането му и по време на процедурата, не само се потвърдиха, но се оказа, че дори са били скромни. 

Това заяви съдия Красимир Мазгалов, член на Съюза на съдиите в България, по БНР. Той коментира призива на Съюза на съдиите до ВСС да започне проверка дали има основания за предсрочно обсвобождаване на Гешев. „От ВСС зависи, и ние все още продължаваме, може би наивно, че ВСС би могъл да постъпи съобразно закона и принципите, валидни в тази професия обясни Мазгалов. 

Почти ежедневно се провеждат публични акции, които създават усещане, че гражданите би следвало да разчитат не на еднаквото приложение на закона по отношение на всички, а на благоволението на главния прокурор, на неговото внимание, на неговото настроение днес – дали той ще благоволи да разгледа един или друг случай и да отиде до едно или друго село, каза още Мазгалов.

Защо съдиите се месят, грубо казано, в избора на главен прокурор, и какво общо имат - с квалифицирано мнозинство 17 души във ВСС - членовете от прокурорската квота плюс членовете от съдийската колегия, посочени от парламента, без гласовете на нито един съдия, избран от съдии, могат да изберат председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, обясни още Красимир Мазгалов.  

Изключително важно е как и по какъв начин ще гласуват прокурорската колегия и главният прокурор по въпроси, които пряко касаят съдилищата, стана ясно още от думите на съдия Мазгалов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!