Съдът задължи прокуратурата да каже какво е работил Иван Гешев през последните 10 години

OFFNews 17 декември 2019 в 20:39 6001 0

Снимка prb.bg

Гражданското сдружение БОЕЦ спечели дело срещу отказа на прокуратурата да съобщи какво е работил през последните 10 години Иван Гешев.

На 13 август тази година сдружението е внесло заявление по Закона за достъп до оществена информация до ВКП с въпроси относно професионалната дейност на прокурор Гешев. ВКП препраща заявлението на СГП, а оттам няма отговор.

Заради мълчаливия отказ БОЕЦ завежда дело в Административния съд във Видин.

На 13 декември съдът констатира, че „Софийска градска прокуратура е нарушила приложимия материален закон“. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Административният съд във Видин е изпратил преписката на Административния ръководител на Софийска градска прокуратура за произнасяне по заявлението на БОЕЦ.

Въпросите на гражданското сдружение, изпратени до прокуратурата по ЗДОИ, са следните:

1. По колко наказателни производства (в досъдебна и съдебна фаза) е бил наблюдаващ прокурор Иван Стоименов Гешев за периода от командироването му в Софийска градска прокуратура през 2009г. до настоящия момент?

2. Колко от водените от него наказателни производства за същия период са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди - брой на осъдени и оправдани лица по делата? Колко от досъдебните производства водени от него за този период са прекратени с постановление на прокурора?

3. Колко от водените от него наказателни производства за същия период са за престъпления от глава седма от особената част на Наказателния кодекс - престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система (чл.253 - чл.268 НК)?

4. Колко от водените от него наказателни производства по т.З са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди - брой оправдани лица по делата? Колко от делата по т.З са приключили със споразумения между прокурора и подсъдимите? По колко споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер?

5. Колко от водените от него наказателни производства са за престъпления по чл.321, ал.1 от НК - за образуване или ръководене или по ал.2 - участие в организираната престъпна група? Колко от водените от него наказателни производства са за организирана престъпна група, извършваща престъпления срещу данъчната система с користна цел по чл.321, ал. 3 от НК?

6. Колко от водените от него наказателни производства по т.5 са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди - брой на осъдени и оправдани лица по делата? Колко са прекратени с постановление на прокуратурата? Колко от делата по т.5 са приключили със споразумения между прокурора и подсъдимите? По колко от сключените споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер?

7. Какъв е общият брой на внесените от прокурор Иван Стоименов Гешев обвинителни актове в съда от командироването му в СГП през 2009г. до 31.07.2019г.? Какъв е общият брой на внесените от него в съда споразумения за същия период?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови