Съдът в Охрид заседава по делото за пребития Христиан Пендиков

Даниела Добрева 05 април 2023 в 09:48 746 0

Пендиков

Снимка БГНЕС

Христиан Пендиков

Съдът в Охрид ще заседава по делото срещу един от нападателите на секретаря на българския клуб там Христиан Пендиков, съобщи Нова тв. През февруари делото не тръгна заради процесуални нарушения.

Подсъдим за престъплението е 24-годишният македонски гражданин Илия Спасески. Според прокуратурата побоят е извършен от омраза към етническата принадлежност на Пендиков.

Той бе пребит през януари т.г. и транспортиран с правителствения "Фалкон" за лечение във ВМА в София. Българските власти реагираха остро на нападението и за други провокации от страна на РСМ. За консултации у нас бе извикан и посланикът ни в Скопие. 

На първото заседание Пендиков не се яви в съда. Но и прокуратурата, и съдът настояват за неговия разпит. По последни данни мъжът е в София.

Вчера македонските власти окончателно закриха българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид заради името му.

Табелата на закрития вече български културен клуб в Битоля "Ванче Михайлов" беше задраскана с черен спрей. Актът е дело на гражданин на Северна Македония, който се похвали какво е свършил във фейсбук.

След закриването на клуба в Битоля тече дебат кога ще бъде свалена табелата от сградата. Председателят на клуба Любчо Георгиевски обяви, че това ще стане, когато получи официално решението на македонските власти за заличаването на клуба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови