Съдът решава до месец по делото срещу Цветанов за отказано подслушване

Владислава Тричкова 21 януари 2015 в 18:06 4435 3

До месец Софийският апелативен съд (САС) ще реши за присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за отказано подслушване. 

"Делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда или на прокурора. Едно от основните ни оплаквания е, че на г-н Цветанов не беше осигурен справедлив процес на първата инстанция. Считахме, че съдия Гетов трябваше да си направи отвод", заяви адвокатът на Цветанов Менко Менков.

Другите възможности са съдът да потвърди присъдата или съответно да намали наказанието. "Ще изчакаме решението, дали делото ще бъде върнато за ново разглеждане, или ще продължи нагоре по инстанциите", заяви адвокатът. 

Днес делото се гледаше от Софийския апелативен съд (САС), чийто състав отхвърли абсолютно всички искания на защитата на Цветанов.

Подсъдимият не се яви в съдебната зала, тъй като по това време бившият вътрешен министър участваше в обсъждането и гласуването на Стратегията за съдебна реформа.

На днешното заседание в залата трябваше да се яви само един свидетел - Калин Георгиев. Той обаче не успя да дойде поради здравословни причини. САС определи отсъствието му като основателно. В същото време обаче съдът отхвърли допуснатия свидетел, тъй като "повторно изслушване не би допринесло за изясняване на обстоятелства по делото."

"Изненадан бях защо отхвърлиха допуснатия свидетел. В днешното заседание не чух аргументи защо го отстраняват", коментира адвокат Менков. По думите на защитата, Георгиев е имал какво ново да каже, тъй като показанията, които е дал по време на предишното заседание не са били записани "по правилния начин". "Защитата поиска поправка в протокола, но поправка не бе допусната. Георгиев каза едни неща, които просто не са записани в протокола", коментира Менков.  

На първа инстанция Цветанов бе признат за виновен и получи присъда от 4 години затвор по обвинението, че неправомерно е сложил шест резолюции "Не!!!" на съдебни решения за използване на СРС-та спрямо Орлин Тодоров, които е бивш шеф на антимафиотите във Велико Търново. Затова и делото стана по-известно като шестте "Не!!!". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!