Съдът пусна забранените от наредба на СОС фойерверки между блоковете

OFFNews 23 януари 2024 в 17:48 2349 0

фойерверки

Снимка Pexels

Административният съд София-град отмени два члена от наредбата на Столичния общински съвет за условията, при които се провеждат масови мероприятия, опазване на общинските имоти и предмети, предназначени за общо ползване, и шума в жилищните сгради, става ясно от решение на АССГ.

Освен това общината ще трябва да плати на Националната асоциация на вносителите и търговците на пиротехнически изделия разноските по делото от 1000 лв.

Решението на административния съд не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Постановеното от АССГ е по жалба на асоциацията, според която е недопустимо наредбата да дописва законите за МВР и за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ). В нея се атакуват две разпоредби от въпросната наредба за използването на пиротехника на открито на територията на СОС, ако няма специално разрешение за това. Освен това разпоредбите влизат в колизия със заложеното в ЗОБВВПИ, който не изисква разрешение за фойерверки до 10 броя, мотивират се още от асоциацията.

Наредбата на СОС е приета на 25 май 2023 г. Нейни вносители са Лорита Радева, Иван Пешев, Веселин Милев и Борис Петров. С нея се забраняват фойерверките на територията на общината заради опасност за човешкия живот - шум и прахови частици във въздуха. Взети са и становища от редица сдружения за рисковете от фойерверките.

Двата члена от наредбата забраняват използването на пиротехника, ако няма разрешение от кмета, а той не ги разрешава изобщо в междублоковите пространства и при лошо време. 

До наредбата се стигна след като 17 000 софиянци поискаха с петиция от Столичния общински съвет ограничаване на използването на пиротехнически средства.

Решение на Административен съд-София град от 1 ноември 2022 г. определи част от текстовете в наредбата на СОС за нищожни. В мотивите на съда тогава бе посочено, че съгласно закона за оръжията и пиротехническите изделия МВР издава разрешителните за употреба на тези изделия и следи за опазването на обществения ред. Наредбата на Столичната община обаче упълномощава кметовете на райони и районните администрации като санкционен и контролиращ орган, откъдето идва противоречието. Столичната община обжалва решението на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!