Съдът потвърди присъдите на 21 афганистанци, участали в бунт в бежанския център в Харманли

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2019 в 12:23 1927 0

Състав на Хасковския окръжен съд потвърди присъдите на Районния съд в Харманли за 17-те пълнолетни и четиримата непълнолетни афганистанци, участвали в бунта в Регистрационно-приемателния център за бежанци (РПЦ) в Харманли. Решението е публикувано на интернет страницата на съда.

На 24 ноември 2016 г. имаше сблъсъци между силите на реда и стотици настанени в центъра и чакащи хуманитарен статут мигранти. При бунта в РПЦ бе изпочупено и унищожено имущество на Държавната агенция за бежанците за над 83 000 лв.

На първата инстанция обвинените пълнолетни получиха наказания за извършеното хулиганство от 1 година условно и 3 години изпитателен срок, а непълнолетните - 1 година условно и също толкова изпитателен срок. И 21-те бяха оправдани по обвинението за нанесени вреди върху недвижимо и движимо имущество.

В частта й за причинените щети Районната прокуратура в Харманли е протестирала присъдата. Жалба срещу присъдите за хулиганство като неправилни и необосновани са подали и защитниците на подсъдимите.

Хасковският окръжен съд обаче не намира основания за изменение или отменяне на обжалваната присъда и я потвърждава изцяло. Тя не подлежи на касационно обжалване, пише в решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови