Съдът оправда шефа на фармацевтичния съюз проф. Сербезова за всяване на паника

OFFNews Последна промяна на 22 март 2021 в 16:40 3444 0

Софийският районен съд оправда председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова по обвинението във всяване на паника по време на извънредното положение заради две нейни интервюта - по "Хоризонт" и по БНТ, в които говори за възможна липса на лекарства.

Решението не е окончателно.

През април м.г. в две свои интервюта експертът посочи, че има риск от криза със снабдяването с лекарства у нас заради презапасвяването по време на коронавируса.

Прокуратурата й повдигна обвинение за всяване на паника и "заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".

По-късно съдът върна делото, държавното обвинение го преработи и подаде отново, а проф. Сербезова заведе иск за дискриминация срещу прокуратурата и подаде жалба срещу държавата в ЕС в Страсбург.

"Доколкото ми е известно, към настоящия момент българската прокуратура не е обвинила по същия повод и за същата информация нито председателя на ЕК, нито еврокомисаря по здравни въпроси, нито Би Би Си, които съобщават същото месец преди моите интервюта, нито организацията за лекарства за Европа, СЗО, както и десетки депутати от ЕП, директори на болници в България и пр.", обясни самата Сербезова пред СРС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови