Съдът оправда бившия ректор на МУ-София за схемата за прием на чуждестранни студенти

OFFNews 14 юни 2023 в 15:49 2247 2

Митев

Снимка Архив

Ваньо Митев

Софийският градски съд оправда бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев по обвинението за ръководене на престъпна група, която в продължение на 4 г. е уреждала срещу заплащане прием в университета на чужди студенти, без да отговарят на условията.

Заедно с Митев са оправдани и деканът на Факултета по дентална медицина Андон Филчев, както и останалите четирима подсъдими, съобщи "Лекс".

През юли 2020 г. Специализираната прокуратура обвини Митев и останалите, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти - предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група Ваньо Митев привлякъл трима души от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, "осигурени" от другите обвиняеми, твърдеше спецпрокуратурата.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът бе обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът, изтъкваха още от обвинението.

Сред изброените нарушения бяха липсата на положени изпити от чужденците и по-нисък успех от средното им образование от този, който се изисква. За сметка на това обаче чуждите студенти били записвани "на пълна такса" от 8000 евро в специалности "Медицина", "Фармация" и "Дентална медицина". Според разследващите цената за нередовния прием на чуждестранци била между 40 000 и 50 000 евро, а вземането на един изпит им коствало от 2000 до 5000 евро, като някои от записаните студенти нямали дори средно образование.

Ваньо Митев беше оправдан преди 5 г. и по друго дело срещу него за неизгодна сделка, безстопанственост и престъпление по служба, защото е допуснал в университета да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

15.06 2023 в 01:12

ние ги хващаме, те ги пускат

а дали прокурора нарочно не подава пробити разработки на съда?

12278

1

Bai Tanas

14.06 2023 в 17:27

Господарите го показаха -
баш ректора ли е бил балама и нищо не е знаел през цялото време ?
ако няма доказателства - Follow the money
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика