Quantcast

Съдът оневини сценариста на Слави, който скъса снимка на Плевнелиев в ефир

OFFNews Последна промяна на 02 април 2019 в 16:54 8050 1

Снимка bTV

Административният съд в София оневини сценариста на Слави Трифонов Филип Станев, който скъса в ефир снимката на президента Росен Плевнелиев. 

За решението на съда съобщи Трифонов във Фейсбук. 

Решението на съда е от 29 март. Според него Станев не е нарушил законите и Конституцията на страната. 

В началото на годината кметът на Стара Загора беше тръгнал да съди един гражданин, който във фейсбук го е определил като „смешен“. Разбира се, подобно дело няма как да бъде спечелено от кмета. Защо? Още тогава написах, че политиците и управляващите трябва да проявяват по-голяма търпимост и толерантност към критика и мнения. Защото това го позволява законът, това го позволяват конвенциите за правата на човека и за основните свободи. Една от основните свободи е свободата на изразяване. Не знам дали нашите политици го разбират това или ще продължават да искат от нас да се държим към тях като към гаджета.

Все пак, обнадежден съм, че свободата на изразяване по един позабравен казус беше окончателно защитена от Административен съд София-град. Става въпрос за случая, в който моят колега Филип Станев скъса в ефир снимката на президента Плевнелиев. Не знам дали си спомняте този случай, не знам дали си спомняте и този президент. Ако не си го спомняте този президент, може да се поразровите из светската хроника – днес ще го откриете там, отговаря за астрология и метеорология, коментира Трифонов.

Филип Станев скъса снимката на Плевнелиев, защото се разгневи от решението му да даде три въпроса от референдума, иницииран от предаването на „Шоуто на Слави“, на Конституционния съд.

Тогава bTV се разграничи от действията на Станев, като обяви, че това е било емоционална реакция и той е изразил собствена позиция. Самият Слави Трифонов също не прие радостно акта на сценариста си и го помоли да сложи вече скъсаната и смачкана на топка снимка в джоба си, като призоваваше за възпитание и дипломация.

Не е лошо да си припомним и какво предизвика Филип Станев да използва този некрасив, но законен и справедлив похват на изразяване. Президентът, който днес може да откриете в светската хроника, беше сезирал Конституционния съд за 3 от 6-те въпроса на инициирания от нас, гражданите, референдум. И така, уважаеми сънародници, на вас дори не ви беше дадена възможността да кажете, например – искате ли броят на депутатите да бъде намален наполовина. Защото, ако вие искате и смятате, че това е правилно, то трябва да се случи, дори ако се налага и промяна на Конституцията. Защото вие сте суверенът. Не го забравяйте. Не забравяйте и другото – политиците и управляващите не са ви гаджета. Бъдете активни, критични и изисквайте. Това е, посочи сега Трифонов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4568

1

Tabadatko

02.04 2019 в 17:11

Жалко за държавицата ни, когато тъп шоумен си присвоява правото така безочливо. Плевнелиев бил дал 3 от въпросите на КС. Голяма работа. За този с електронно/интернет (не си спомням) гласува, лично Плевнелиев беше стартирал процедура за референдум. Нали другите 3 минаха. И какво точно стана? Опраи се държавата. Край. Няма корупция, няма проблеми.
Тоя тъп телевизионер, до кога ще трови хората по телевизионните вълни не разбирам. Няма ли вече да му се случва нещо. Партия не посмя да направи. Щеше да избира политици. Направи 3 интервюта и до там. Айде .. или не спасявай, или недей (аз съм за второто). Егати и ..