Съдът оневини напълно ген. Димитър Шивиков за длъжностни престъпления

OFFNews 29 декември 2020 в 12:48 12740 0

Ген. Димитър Шивиков бе оправдан и на втора инстанция от Военно-апелативният съд (ВоАпС) за длъжностни престъпления. ВоАпС потвърди извода на Военния съд в Пловдив, че разследването срещу него е започнало незаконно по анонимен сигнал, без да са изложени каквито и да е данни за извършено престъпление, съобщи "Лекс".

Обвинението твърди, че генералът е извършил 13 длъжностни престъпления, с които е ощетил „Сухопътни войски“ с близо 44 000 лева. Според прокуратурата Шивиков е предоставял полево оборудване на общините в Карлово, Клисура, Калофер и на местното ловно дружество за различни тържества. Освен това е изпратил войници да ремонтират апартамента му и е задържал за няколко дни шофьорската книжка на войник.

Всичко започва през март 2015 г., когато на горещия телефона на Военна полиция е получен анонимен сигнал за шум от ремонта на жилището на Шивиков.

Военният съд в Пловдив прие, че именно този сигнал е послужил за начало на досъдебното производство срещу генерала, но то е в нарушение на НПК, тъй като в него нямало данни за извършено престъпление.

„Не може да се направи изводът, че е налице законен повод и че са налице достатъчно данни, даващи основание за образуване на досъдебно производство. Тези изложени от съда фактически обстоятелства опровергават заявеното от прокурора в съдебно заседание, че делото е образувано след като е била извършена задълбочена проверка по прокурорска преписка и след като са били събрани достатъчно данни. В тази връзка, се подкрепя заявеното от защитата, че разследването е инициирано в нарушение на процесуалния закон“, мотивира се съдът.

Решението на ВоАпС не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.

Това е трето дело срещу ген. Шивиков, който миналата година беше окончателно оправдан за присвояване и документни престъпления, извършени докато е бил национален командир на 18-ти контингент на България в Афганистан.

Другото неприключило дело срещу Шивиков е пак за длъжностни престъпления, свързани обаче с това, че е нарушил ритъма на физическата подготовка на войниците, като им разрешил да участват във военни първенства по футбол. Военният съд в Пловдив оправда Шивиков и по това дело, но преди няколко месеца втората инстанция го върна заради липса на мотиви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови