Съдът не пуска Иванчева и Петрова да излизат от домовете си за предизборни изяви

OFFNews 05 октомври 2019 в 10:52 3817 0

Шефът на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев е отказал разрешение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да излизат от домовете си, за да водят предизборна кампания. 

Това съобщиха на фейсбук страниците си Иванчева и Петрова, които са под домашен арест след присъди за подкуп на първа инстанция. Ушев е разпределен да гледа делото срещу тях в АСнС на 9 октомври. 

Съдебното решение постановява, че домашният арест може да се нарушава с разрешение на съда при причини, "свързани с правото на живот и здравеопазване". Искането на Петрова е за участие в предизборни мероприятия от 4 до 13 октомври. Именно него съдът оставя без уважение. 

В разрез с Конституцията на Република България и Изборния кодекс, този състав ни лиши от възможност да водим кампания наравно с другите кандидати, като за пореден път ни отказа всякакви излизания във връзка с изборите - участия в ТВ дебати, срещи с хората, участия в мероприятия и т.н., коментира Биляна Петрова. 

От поста й във фейсбук става ясно, че съдебният отказ е обжалван. В случай, че жалбата не успее, ще напишем отворено писмо до медиите, с което ще ги поканим да дойдат в домовете ни, за да получим поне от тях възможност да се доближим до равнопоставено участие в изборната кампания, допълва Петрова.

Абсурден е "Ушевизма", че при "Домашен арест" ни гарантира само правото на живот и здравеопазване, но ни лишава от всички други права. 

Това е поредното изтезание, което Специализираният народен съд ни налага. Смятам, че поръчката е активирана отново - този път съдът забравя за разделението на властите и пПряко се намесва в политиката и изборите за кметове и общински съветници, пише още Петрова.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови