Съдът назначи експертиза на интервютата на шефа на фармацевтичния съюз

Проф. Асена Сербезова обяви, че изреченията за всяване на тревога от липсата на лекарства срещу коронавируса са извадени от контекста

OFFNews 01 февруари 2021 в 12:03 2141 0

Снимка БГНЕС

Софийският районен съд насрочи делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова за 22 март и назначи експертиза на записите от интервютата й пред БНР и БНТ от миналата година. В тях Сербезова коментира проблемите при снабдяването с лекарства срещу коронавирус заради презапасяване. 

Заради това прокуратурата й повдигна обвинение за всяване на паника и "заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". По-късно съдът върна делото, държавното обвинение го преработи и подаде отново, а проф. Сербезова заведе иск за дискриминация срещу прокуратурата и подаде жалба срещу държавата в ЕС в Страсбург.

"Доколкото ми е известно, към настоящия момент българската прокуратура не е обвинила по същия повод и за същата информация нито председателя на ЕК, нито еврокомисаря по здравни въпроси, нито Би Би Си, които съобщават същото месец преди моите интервюта, нито организацията за лекарства за Европа, СЗО, както и десетки депутати от ЕП, директори на болници в България и пр.", заяви днес Сербезова пред СРС, където даде обяснения.

Тя обясни, че нейно задължение е било да информира за проблема и да призовава за бърза реакция от изпълнителната власт.

"Изреченията, които български прокурор определи като фалшива тревога, са извадени от контекста и не считам, както аз, така и десетки международни институции и органи, че са фалшива информация или че всяват тревога. Защо и как прокуратурата видя в едно експертно мнение, базирано на данни от публични налични доклади, престъпление и до ден днешен за мен си остава загадка", допълни шефът на БФС.

Проф. Сербезова посочи още, че казаното от нея във въпросните интервюта пред националните радио и телевизия е публична информация, оповестена ден по-рано от Европейската агенция по лекарствата. В него се съобщавало за проблеми с осигуряването на лекарства и че се очаква недостиг, а в някои държави членки на ЕС вече имало такъв. 

Тя напомни, че още през март 2020 г. е било съобщено как 30%-40% от производството на активни вещества за лекарства е в Китай и заради логистични проблеми не могат да се произвеждат противовирусни препарати. Въпросът е стигнал и до Европейския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!