Съдът касира изборите за общински съветници в Хасково

OFFNews 01 февруари 2024 в 15:05 1948 0

Съдена палата

Снимка БТА

Административният съд в Хасково касира изборите за общински съветници в града, като обяви резултата от вота на 29 октомври 2023 г. за недействителен, съобщи БТА.

Съдебно-статистическата експертиза по делото е установила разлики между отчетените в голяма част от секционните избирателни комисии (СИК) действителни и недействителни гласове и установените в предадените чували с изборни книжа на тези СИК. Съдът е приел, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, което е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат. А това се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, и на имената на част от обявените за избрани общински съветници, пише в прессъобщението от институцията.

В съдебния акт се посочва, че неправилното отчитане на изборния резултат, вследствие на погрешна преценка на бюлетините като действителни/недействителни, съставлява нарушение на материалния закон, а не грешка в пресмятането или техническа грешка, допълват от Съдебната палата.

Решението на Хасковския апелативен съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Делото за касиране на вота бе образувано по жалба на шест партии и коалиции. Неговото последно заседание се състоя на 10 януари, когато експертите представиха резултатите от разпореденото повторно преброяване на бюлетините, а магистратите обявиха делото за решаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика