Румъния призова Лаура Кьовеши на разпит в деня, когато трябваше да отпътува за Брюксел

OFFNews 14 февруари 2019 в 14:39 3743 1

Бившият главен прокурор от румънската антикорупционна агенция (DNA) Лаура Кьовеши е призована да се яви на разпит като заподозряна в Секцията за разследване на престъпленията в съдебната система на Румъния, предаде БТА.

Това е станало в деня, в който отстранената от поста си Кьовеши би трябвало да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по избор на главен прокурор на новата Европейска прокуратура, съобщават румънските вестници. Румънската прокурорка се смята за фаворит в конкурса.

В родната ѝ страна искат да я разпитат по дело, свързано с връщането от Индонезия на директор на Националния инвестиционен фонд, който през 2000 година е ощетил 300 000 вложители.

Кьовеши е извикана да се яви пред румънските прокурори утре. Тя каза, че е подала молба във Върховния съд за отлагане на разпита и нарече получаването на призовката „опит за спирането на участието ѝ в процедурата по избор на европейски главен прокурор". По думите ѝ, тя има шансове за поста и е кандидатът, класиран на първо място.

Кьовеши заяви пред Европа Еф Ем, че е призована като заподозряна в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови