Детронираният румънски спецпрокурор Лаура Кьовеши е най-вероятният главен прокурор на ЕС

OFFNews 05 февруари 2019 в 11:04 3988 0

Снимка Сергей Антонов

Бившият ръководител на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA) Лаура Кьовеши се е класирала на първо място в конкурса за главен прокурор на Европейската прокуратура след интервю пред жури от специалисти по право от Европейския съюз, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Журито е съставило списък от трима одобрени кандидати за висшия пост.

На първо място е Лаура Кьовеши, на второ - французинът Жан-Франсоа Бонер, а на трето - Андрес Ритер от Германия.

Списъкът е изпратен до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и до румънския министър на правосъдието Тудорел Тоадер в качеството му на председател на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в рамките на румънското председателство на ЕС. Ироничното в случая е, че Кьовеши може да оглави прокуратурата на ЕС точно по време на председателството на Румъния, след като в родината си тя бе отстранена от ключовия пост в спецпрокуратурата. След отстраняването ѝ последва вълна от протестни демонстрации.

Победителят в конкурса ще бъде избран от Европейския парламент и Европейския съвет чрез консенсус. Гласуването в ЕП и в Съвета е в края на февруари и в началото на март.

Европейският главен прокурор има 7-годишен мандат, който не може да се подновява.

Очаква се Европейската прокуратура да заработи от 2020 г. и да разследва и изправя пред съда извършителите на престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС, трансграничните случаи на корупция, пране на пари и данъчни измами, при които щетите са на стойност над 10 милиона евро.

Междувременно британският в. "Гардиан" съобщи, че румънският правосъден министър Тудорел Тоадер прави всичко възможно да попречи на избирането на Кьовеши. Той е цитиран да казва пред румънска медия, че ЕС не е наясно със злоупотребите, извършени от прокурорката, докато е оглавявала DNA.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови