"Протестна мрежа": Искаме ясни ангажименти, срокове и позиция от новия министър

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2015 в 10:58 2764 6

В отворено писмо "Протестна мрежа" поиска ясни и конкретни цели и срокове, които да бъдат зададени на бъдещия правосъден министър.

"Преди избора на нов министър на правосъдието, е важно обществото да разбере какви приоритети за реформа в съдебната система ще постави той", пишат от ПМ.

По всяка вероятност новият министър на правосъдието ще бъде Екатерина Захариева.

Ето и цялото съобщение на "Протестна мрежа":

Повече никой не може да чака! Трябва да знаем зад какви реформи застава бъдещият министър.

Преди избора на нов министър на правосъдието, е важно обществото да разбере какви приоритети за реформа в съдебната система ще постави той.

Припомняме, че след второ четене на промените в Конституцията президентът Росен Плевнелиев заяви, че е важно в българската прокуратура да стартира процес на реформи и ще прецени с какви свои действия и правомощия ще допринесе за ускоряване на процеса на реформата.

Трябва да стане ясно министърът какъв мандат има от управляващата коалиция, след като тя не можа да събере мнозинство дори за “историческия компромис” – на второ четене ГЕРБ и части от РБ бламираха ключов елемент от реформата за разпределяне на квотите във ВСС.

Гражданската Инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе в парламента 7 идеи за реформа и е фундаментално важно да се чуе позицията на бъдещия министър по всяка една от тях. Главният прокурор заяви, че именно тези предложения са взривили „историческия компромис“.

Искаме да се знаем къде минават линиите, отвъд които бъдещият министър няма да прекрачи и кои са реперите, по които да разпознаем решителността му за реформа.

Не желаем тупане на топката и изкуствено успокояване на обществото – искаме ясни ангажименти, срокове и силно заявена позиция.

Доверието в правосъдието е сринато. То не установява справедливост. Съдиите излязоха с тогите си, за да обясняват на гражданите смисъла от реформа и да я защитят. Получиха силна обществена подкрепа.

Повече никой не може да чака!

Затова нищо по-малко от категорично действие за ограничаване на безконтролната власт на прокуратурата, няма да бъде прието за реформа, както и преразглеждане на разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет, гарантиращо самоуправлението на съдиите и засилен обществен контрол над прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 13:50

Сороспиите от Проститутска мрежа,които бяха мнооооооого морални и квичаха месеци по жълтите павета срещу Пеевски и ДПС, сега нямат нищо против техните хора от РЪБ и кръга около ПАстирката да управляват с Пеевски и ДПС.
Сороспиите от Проститутска мрежа, вече не квичат, а грухтят по примера на патрона си Пеевски.Сороспиите, които грухтят нямат нищо против прост милиционер да ни управлява, в коалиция с ДПС.ДОлна сороспийска,продажна пасмина, интелектуални проститутки.

17.12 2015 в 13:49

От секретарката на подчехлюв може да искате да измие сервиза или, да кажем, да свари чай.

За останалото -- както каза Боце -- като стабилизираме положението.

Или, както го беше казал на Боце менторът -- като му доде времето.

Не по-рано.

17.12 2015 в 12:11

Да, държавата и гражданите страдат от нахлузния им от мафията модел на измама и отсъствие на съдебна справедливост. В последно време виждаме, че нетърпимостта към злото най-сетне освободи Будителския Дух от бутилката. Намериха се в елита на държавата дръзки и достойни синове на майка България като нейния Президент, нейния Председател на ВКС и нейния Министър на правосъдието, които без страх да назоват истината за корените на злото, да посочат пътя за промяна на това статукво и да ни окуражат да вървим по него. За същото ни призовава вече 8 години и Европейската комисия. Няма на кого да се сърдим, освен на самите нас, защо съотношението на реформаторските сили към защитниците на задкулисното статуквото в народното събрание е 1 към 10. Такова го е посочил народът ни чрез представляващите го осем партии - една голяма народняшка партия и една скромна реформаторска коалиция, поставени в патова ситуация ! То може да донесе стабилност , но не и промяна на статуквото ! Не е постижение да хвърляш розов псевдореформаторски прашец в очите на ЕК, за да правиш с нейните пари подобрения на пътната инфраструктура, а да върнеш чрез радикални реформи законността в държавата ! Само тогава ще дойдат качествени инвестиции и ще настъпи реално подобрение на живота на всички нас ! САМО ТОГАВА ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА МИСЛИМ С ГЛАВИТЕ СИ КАТО ГЛАСУВАМЕ ! За съжаление до следващите парламентарни избори няма друг полезен ход освен БУДИТЕЛСТВО !

17.12 2015 в 11:39

.

А бе тия от Костов Югенд, не искаха ли до вчера оставка на Правителството ?

Или и тия предадоха Рада-предателя ?

Каква ирония на съдбата ?!!

17.12 2015 в 11:38

И аз искам тази тодина Снежанка да ми донесе подаръка. Оф Нюз - директно ли ще публикувате искането ми или първо да се запиша в Потресна мрежа?

17.12 2015 в 11:24

Искали били ясни ангажименти. Наивници. На простолюдието му е достатъчно министърката да е погалена по главата от Капо ди тути Папи.