"Протестна мрежа": Искаме ясни ангажименти, срокове и позиция от новия министър

OFFNews 17 декември 2015 в 10:58 3330 6

В отворено писмо "Протестна мрежа" поиска ясни и конкретни цели и срокове, които да бъдат зададени на бъдещия правосъден министър.

"Преди избора на нов министър на правосъдието, е важно обществото да разбере какви приоритети за реформа в съдебната система ще постави той", пишат от ПМ.

По всяка вероятност новият министър на правосъдието ще бъде Екатерина Захариева.

Ето и цялото съобщение на "Протестна мрежа":

Повече никой не може да чака! Трябва да знаем зад какви реформи застава бъдещият министър.

Преди избора на нов министър на правосъдието, е важно обществото да разбере какви приоритети за реформа в съдебната система ще постави той.

Припомняме, че след второ четене на промените в Конституцията президентът Росен Плевнелиев заяви, че е важно в българската прокуратура да стартира процес на реформи и ще прецени с какви свои действия и правомощия ще допринесе за ускоряване на процеса на реформата.

Трябва да стане ясно министърът какъв мандат има от управляващата коалиция, след като тя не можа да събере мнозинство дори за “историческия компромис” – на второ четене ГЕРБ и части от РБ бламираха ключов елемент от реформата за разпределяне на квотите във ВСС.

Гражданската Инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе в парламента 7 идеи за реформа и е фундаментално важно да се чуе позицията на бъдещия министър по всяка една от тях. Главният прокурор заяви, че именно тези предложения са взривили „историческия компромис“.

Искаме да се знаем къде минават линиите, отвъд които бъдещият министър няма да прекрачи и кои са реперите, по които да разпознаем решителността му за реформа.

Не желаем тупане на топката и изкуствено успокояване на обществото – искаме ясни ангажименти, срокове и силно заявена позиция.

Доверието в правосъдието е сринато. То не установява справедливост. Съдиите излязоха с тогите си, за да обясняват на гражданите смисъла от реформа и да я защитят. Получиха силна обществена подкрепа.

Повече никой не може да чака!

Затова нищо по-малко от категорично действие за ограничаване на безконтролната власт на прокуратурата, няма да бъде прието за реформа, както и преразглеждане на разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет, гарантиращо самоуправлението на съдиите и засилен обществен контрол над прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови