Протест и контрапротест се смесиха. И двете групи се обявиха "за" съдебната реформа" (редактирана)

Владислава Тричкова Последна промяна на 16 юли 2015 в 09:30 5006 11

И контрапротестът твърди, че иска съдебна реформа, само бил против министъра

Снимка Владислава Тричкова

Протест и контрапротест се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Протестиращите искаха оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и на всички членове на ВСС. Контрапротестиращите пък искаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов. 

Първи пред сградата на органа пристигнаха протестиращите от т.нар." Група за обществен натиск", а малко по-късно на няколко метра от тях дойде и групата, която подкрепя Цацаров, наречена "План Б". 

Общият брой на хората, събрали се пред ВСС не надвишаваше 50 души. И двете групи се обявиха "за" съдебна реформа. 

Протестът и контрапротестът продължиха около 2 часа, като през цялото време се чуваха скандирания: "Оставка". 

Освен лозунгите и плакатите, контрапротестиращите от "План Б" "доведоха" и коня Ицо, който символизирал "куцата" съдебна реформа на Христо Иванов. На един от плакатите имаше и снимка на министъра, придружена от надпис: "Реформа - да, Глисто Иванов - не".  

Христо Иванов и Сотир Цацаров пристигнаха почти по едно и също време, но не заедно, за редовното заседание на ВСС. И двамата бяха посрещнати с викове "Оставка", но от различните групи. Пред журналисти главният прокурор каза, че ще подаде оставка ако и когато реши. Правосъдният министър, от своя страна, призова за туширане на напрежението. Христо Иванов отиде при групата, която го подкрепя, с молба да се разотидат и да не се всява напрежение, за да могат институциите да работят спокойно.  

Протестиращите разпространиха декларация, в която заявяват, че представляват 90% от българските граждани, които нямат доверие в съдебната система. Те раздадоха екземпляр от декларацията и на членове от ВСС, а в нея се казва:

Многобройните сигнали в медиите за конфликт на интереси, за зависимости, за корупция и злоупотреби със служебно положение, насочиха нашето внимание към дейността ви. 

Липсата на адекватни позиции и мерки от ваша страна изчерпиха нашето търпение. Вие, като "правителство" на съдебната система, носите морална и служебна отговорност за срива на доверието към фундамента на всяка държава - правосъдието. 

Ние, гражданите, не вярваме вече във вашата независимост, почтеност и морал. Не вярваме в искреността ви на намеренията ви за промяна. Вие пропиляхте и загубихте най-важното - нашето доверие.

Поради това настояваме за незабавната ви ОСТАВКА!

В текста се посочва още: 

На страната ни е необходима дълбока, радикална и законова кадрова промяна в правосъдната система, за да се възстанови усещането за справедливост в обществото.

Необходима е смела, решителна и упорита битка срещу престъпността и корупцията, които бавно, но сигурно унищожават Отечеството ни.

Ние не вярваме, че вие ще проведете тази битка.

Съдебната власт може формално да е независима от изпълнителната и законодателната власт, но не може да бъде независима от нас, гражданите.

Тази власт не ви е дадена от Бога, а от нас.

Искаме си я обратно. Защото ние сме суверенът.

ОСТАВКА!!!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2015 в 14:50

"Та затова протеста и контрата му са едно и също."

няма "протест", има публична демонстрация в подкрепа на съдебната реформа. има и групичка от 20 души контрахора, които са наети дa разводняват исканията за реформи с глупости.

16.07 2015 в 13:57

Много безработни - та съответните партийни централи ги захранват на групи. Сигурно има такива, на които плащат и от двете места та 25 минути викат оставка срещу единия, 25 минути оставка срещу другия и 10 минути почивка за възстановяване на гласа. Прави ми впечатление, че и двете групи пушат като комини - през по-голямата част от времето. Детето на една майка от протестиращите вчера се закашля, но това на малко хора направи впечатление.

16.07 2015 в 12:18

До 06: "Проста работа." Колко да е проста?

Оставка на Цацаров и този ВСС с тайно гласуване избира ... Цацаров.

Оставка на ВСС и старите шефове по старата процедура правят делегатско събрание и избират ... същия ВСС.

Искането на оставки сега върши работа точно толкова, колкото и искането за ВНС. Та затова протеста и контрата му са едно и също.

16.07 2015 в 12:01

Това е искането на ДПСл

16.07 2015 в 11:43

Що за малоумно заглавие, off?
Да е ясно, има протестиращи, които вярват, че съдебната система е боклук и искат промяна, и има контри, които са пратени по разпореждане от застъпниците на статуквото. Проста работа.

16.07 2015 в 11:03

Не знам колко трябва да си изпаднал и да мразиш себе си, близките си, родината си, за да станеш евтин, гнусен, продажен соросоид, който цял ден троли до припадък.
Та да попитам долните – инвалиди ли сте, какво ви има, че не можете да си намерите по-достоен начин да си изкарвате хляба, ракията и цигарите?

16.07 2015 в 10:48

Тези и вчерашните плакати в печатницата на Пеевски ли са принтирани?


А онези големите, като жълти книжки на носещите ги, те къде са принтирани? В печатницата в Костинброд ли?

16.07 2015 в 10:31

Заработват си рублите хората. Не им се сърдете. Те не знаят какво правят, нито има значение вече. Реформа в Съдебната система ще има, а за Путин и путинофилите ще остане само да си оближат задниците ... взаимно ...

16.07 2015 в 10:28

Пред ВСС имаше протест срещу ВСС, а по-късно чак се появиха 'контрапротестиращите' от протеста пред съдебната палата, за да разводняват нещата. Явно добре им се е получило отново щом така е написана статията

16.07 2015 в 10:24

Тези и вчерашните плакати в печатницата на Пеевски ли са принтирани?