Промени в НПК: Малолетните извършители на тежки престъпления ще стоят до 5 месеца в ареста

OFFNews 04 ноември 2020 в 14:42 2454 0

Мярката за неотклонение задържане под стража за непълнолетните извършители на престъпления не може да продължи повече от 5 месеца, ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление, и повече от 1 г., ако е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда не по-малко от 15 г. затвор.

Това предвиждат част от измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), приети от правителството днес.

Проектозаконът ще синхронизира нашето законодателство с европейското и ще гарантира повече права за непълнолетните.

Делата за престъпления, извършени от непълнолетни, ще се разглеждат с предимство и при закрити врати от съдии със специална подготовка в областта на правата на детето. Специална подготовка ще се изисква и от прокурорите и разследващите органи в рамките на досъдебното производство. 

Предложенията предвиждат задължително изготвяне на характеристика на непълнолетния обвиняем, за да се установят неговите специфични потребности по отношение на организацията на защитата, продължаването на образованието, обучението и ефективното реинтегриране в обществото.

След предявяването на постановлението за привличането на непълнолетния като обвиняем органът на досъдебното производство ще изисква от инспектор при детска педагогическа стая по местоживеене изготвяне на характеристика за установяване на личностните особености на обвиняемия, като въпросната характеристика ще се изготвя с участието на непълнолетния, а когато е подходящо в изготвянето й участват родител, попечител или друго лице.

На непълнолетния обвиняем се предоставят редица допълнителни права: родител, попечител или лице, което по закон полага грижи за него, да получи пълна информация за правата му в наказателния процес; да бъде придружаван в съдебните заседания от родител, попечител или лице, което по закон полага грижи за него, а когато това е в негов най-добър интерес и няма да затрудни наказателното производство и в действията по разследването на досъдебното производство и пр.

Регламентира се задължението да се правят звукозапис и видеозапис при разпит на непълнолетен, задържан или обвинен за престъпление, за което се предвижда не по-малко от 10 г. лишаване от свобода или друго по-тежко наказание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !