Прокурорската колегия на ВСС отказа на Гешев да образува дисциплинарка срещу Борислав Сарафов

Offnews 07 юни 2023 в 14:18 1829 0

Гешев

Снимка БГНЕС

Пресконференцията, на която Иван Гешев скъса оставката си.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да образува дисциплинарка срещу заместника на Иван Гешев и шеф на националното следствие Борислав Сарафов. Със 7 на 2 гласа кадровиците на Темида приеха, че предложението на Гешев е "недопустимо по Глава 16 от Закона за съдебната власт", която засяга  дисциплинарната отговорност.

Предложението на главния прокурор да бъде образувано дисциплинарно производство срещу заместника му дойде по време на пресконференцията на обвинител №1, на която той демонстративно скъса оставката си. Причина за гнева на Гешев станаха две изказвания на заместника му покрай т.нар. атентат срещу ръководителя на държавното обвинение. Първоначално Сарафов обяви, че в колата е било и семейството на Гешев, но по-късно излезе с позиция пред БТА, в която обяви, че това не е така и че политиката трябва да напусне прокуратурата. 

Призивът на главния прокурор да си подаде оставката сам бе отблъснат от Сарафов, който обяви, че се страхува за живота си. Служебният правосъден министър Крум Зарков веднага му назначи охрана. 

На 16 май Гешев внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу заместника му, но не станаха ясни мотивите за това. Миналата седмица мнозинството в Прокурорската колегия на ВСС отказа да включи като допълнителна точка предложението на главния прокурор. Отложено бе и обсъждането на предложението на самия Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров като негов заместник в НСлС. Причината за това е правен спор дали директорът на НСлС може да предлага назначаването и освобождаването на свои заместници, или това е от компетентността само на главния прокуро

С това нещата не приключиха. Гешев назначи и пълна ревизия на Сарафов, като заповедта му е от 19 май. Ревизията обхваща административната, организационната дейност, работата с доказателства на националното следствие за периода от началото на 2022 г. до момента на извършването й. Сарафов бе преизбран за втори мандат като началник на НСлС през октомври м.г. Като краен срок на проверката бе посочена датата 5 юни. Засега обаче няма данни какво се случва с нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови