Прокуратурата се самосезира за шестимата санкционирани по Магнитски

Ще бъде поискана повече информация от американските власти

OFFNews 04 юни 2021 в 13:12 3737 1

Сийка Милева

Прокуратурата се е самосезирала и образувала шест преписки след доклада на финансовото министерство на САЩ, с който бяха оповестени санкции срещу шестима българи по силата на закона "Магнитски", обяви на брифинг днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Преди ден САЩ обявиха санкции за Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Говорителят на главния прокурор заяви днес, че срещу Васил Божков, освен 18-те обвинения, има и разследвания в спецпрокуратурата с различен предмет, и ще се преценява дали новата проверка съвпада със същите разследвания.

Милева посочи, че срещу Александър Манолев, Красимир Томов и Петър Харалампиев вече има внесени обвинителните актове в съда, делата срещу тях вече са в ход. Те са обвинени в корупционни престъпления.

Относно констатациите срещу Делян Пеевски Милева обяви, че през годините имало редица проверки и ще бъдат анализирани сега.

И за шестимата ще бъде направена пълна проверка на фактите от доклада. За целта прокуратурата ще иска повече информация от американските власти.

Милева заяви, че само с диалог между прокуратурата и правоохранителните органи може да се води ефективна борба срещу корупцията, но това едва ли можело да стане в условията на политическите атаки срещу съдебната власт. Вероятно голяма част от констатациите в американския доклад са на база събрани материали от прокуратурата, допусна Милева. Тя добави, че само съдът може да прецени дали и кой е виновен.

По темата за незаконни подслушвания на политици Милева обяви, че е образувано разследване и вече са разпитани 11 души, изискана е и информация от ГДБОП, ДАНС и Вътрешна сигурност в МВР. От данните до момента се установило, че незаконно подслушване на политици и участващи в предизборната кампания нямало.

По случая прокуратурата ще иска информация от бюрото за контрол на СРС.

Сийка Милева припомни, че разгласяването на класифицирана информация е престъпление, а всеки, който има такава, е длъжен да уведоми разследващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Sandik

04.06 2021 в 19:11

Е как сега тези които са вземали пари и са корумпирани , ще разследват този който им е давал пари.

Елементарно е - на всеки трябва да му се видят доходите и имотите и автомобилите които има и как са ги придобили с заплата от 1000.

И какво е това име Сийка ... срам ???!!!