Прокуратурата протестира домашния арест на Кристиан Николов, заради когото загина Милен Цветков

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2021 в 12:58 1588 0

Снимка Архив

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест срещу определението на Софийски градски съд, който вчера пусна под домашен арест Кристиан Николов, причинил катастрофата, при която загина тв журналиста Милен Цветков.

Извършеното от него престъпление е квалифицирано като умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт, уточняват от СГП. 

Прокуратурата не споделя изводите на съда относно това, че продължителността на задържането на подсъдимия за период от около една година и четири месеца е довела до намаляване опасността той да извърши ново престъпление и за липса на реална опасност той да се укрие. 

Обвинението счита, че срокът на задържането на Николов до настоящия момент не е прекомерен, с оглед тежестта на извършеното от него престъпление и необходимите за изясняване на обективната истина действия по разследването. 

От събраните доказателства се установява съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент, съзнателната употреба на наркотични вещества от него и предприемането на управление на автомобил след употребата на различни видове наркотици. Налице е наличието на пряка и непосредствена връзка между произшествието и смъртта на пострадалия, създаването на реална опасност за здравето и живота на голям брой други участници в движението.

В хода на делото са събрани доказателства и за други противозаконни деяния, извършвани от подсъдимия, свързани с придобиване и употреба на наркотични вещества и изградени трайни навици за същото. С оглед на това Софийска градска прокуратура счита, че доказателствата по делото сочат за съществуването на реална опасност Кристиан Николов да извърши престъпление.

Налице е и другата предпоставка за налагане на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо подсъдимия, свързана с опасността той да се укрие. Същият трайно е живял в чужбина и разполага с възможности да организира укриването си с цел избягване на реализирането на наказателна отговорност. 

Софийска градска прокуратура счита, че единствената мярка за неотклонение спрямо подсъдимият Кристиан Николов продължава да бъде „задържане под стража“. Изменението й в „домашен арест“ е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде изменено, твърдят от СГП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови