Прокуратурата привиква патриоти преди преговорите за правителство

OFFNews 30 март 2017 в 15:05 4438 3

Прокуратурата привиква патриоти преди преговорите за правителство

Трима кандидат-депутати от Обединени патриоти ще бъдат разпитани в прокуратурата по повод проверката за блокадата на границата. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

По-рано днес стана ясно, че заради подадени до главния прокурор Сотир Цацаров сигнали е започнала проверка за "недопустими действия срещу български граждани" и "опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите на 44-то Народно събрание". От държавното обвинение поясниха, че в сигналите се посочва, че "кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие". Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание от една до три години затвор и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.

На брифинг Арнаудова поясни, че сигналите се отнасят до трима души с имунитет, като няма пречка в хода на проверката те да бъдат разпитани. Тъй като няма образувано досъдебно производство, засега няма основание да бъде искан имунитетът на тримата. 

„Проверката стартира тази сутрин, изискали сме записите, тепърва ще установим със съдействието на служителите на МВР самоличността на лицата, които се виждат по телевизионните репортажи и тези, спрямо които е наложено насилие“, посочи Румяна Арнаудова. „Ако нямаше сигнали в понеделник щяхме да обявим самосезиране по случая“, заяви тя. Говорителят на главния прокурор обясни, че организаторите на митинга на граничните пунктове с Турция са уведомили кмета на Свиленград за провеждането му.

Сред участниците в блокадите бяха лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и заместникът му Ангел Джамбазки, който е евродепутат, и председателят на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов. "Гордея се с това, което направихме на трите гранично-контролно пропускателни пунктове, защото там успяхме да мобилизираме около 3000 души, а най-вече се гордея с това, което постигнахме в Турция – пратихме по двама човека в секция и успяхме да ограничим масовото носене на декларации отвън, в резултат на което имаме около 20 и няколко хиляди гласували, обратното би означавало ДОСТ да влезе в парламента", коментира непосредствено след изборите Валери Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14344

2

Nibble

30.03 2017 в 17:12

"опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите на 44-то Народно събрание"...... това да си прокурор е абсолютен синоним на това да си МНОГО ТЪП....!!!! Какво "пречене" виждат....? Турците могат да гласуват в Турция..... могат да влезнат в България след блокадата-протест (той не е бил непрекъснат)..... и т.н ...и т.н. Само проЗ, дебел, мазен евнух може да си мисли обратното.....