Прокуратурата препоръча на правосъдния министър 'внимателно да прочете' Закона за съдебната власт

Рени Петрова 09 декември 2021 в 18:03 3108 1

Препоръчваме на служебния министър на правосъдието да прочете кой има правомощия да внася предложение за дисциплинарно наказание на член на Висшия съдебен съвет. А именно това са петима от членовете на ВСС или трима от членовете на съответната колегия.

Това се посочва в позиция от пресслужбата на прокуратурата, след като министърът на правосъдието Иван Демерджиев поиска да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Гешев за нарушение на Закона за съдебната власт с отказа му да предостави информация на МП за случайното разпределение на делата.

Правосъдният министър иска дисциплинарка срещу Гешев и негов заместник

От прокуратурата пожелават "успешно кариерно израстване на служебния министър, който предприема поредната политическа атака срещу независимостта на прокуратурата".

Ето и цялата позиция:

"Препоръчваме на служебния министър на правосъдието да прочете внимателно чл. 312, ал. 2 от Закона за съдебната власт - кой има правомощия да внася предложение за дисциплинарно наказание на член на Висшия съдебен съвет. А именно това са петима от членовете на кадровия орган или трима от членовете на съответната колегия. Пожелаваме успешно кариерно израстване на служебния министър, който предприема поредната политическа атака срещу независимостта на прокуратурата."

През юли бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи отстраняването на главния прокурор заради нарушения, с които е накърнил авторитета на съдебната власт. Мнозинството във ВСС обаче отказа да разгледа искането.

ВСС обяви за недопустимо искането за отстраняване на Гешев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1215

1

Lyubo

09.12 2021 в 22:46

А прокуратурата да прочете грамотата, с която е награден от Държавния департамент на САЩ Н.Стайков от АКФ за свои разследвания, в т.ч. и за действия на прокуратурата !!!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков