Прокуратурата поиска 3.5 затвор за Златанов

OFFNews 20 ноември 2014 в 13:53 2296 1

Прокуратурата поиска да бъде потвърдена присъдата на Филип Златанов от 3.5 години затвор. 

Бившият шеф на комисията за конфликт на интереси получи ефективна присъза заради неправомерни еднолични действия по отношение на преписки срещу президента Росен Плевнелиев, бившата му съветничка Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева.

Обвинението смята, че Златанов не е бил на "върха на пирамидата" и че за извършените престъпления е получавал инструкции "отгоре". Прокуратурата е категорична, че Златанов е признал пред разследващите, които иззели тефтерите от кабинета му, че те са негови и че съдържат негови записки. Тефтерите са пазени в каса в следствения отдел на прокуратурата и вещото лице, което е правило експертиза, се е запознало с тях в оригинал. 

Днес стана ясно, че второто тефтерче на Златанов, не е било обект на експертиза. Обвинението е изградено изцяло на 29 страници само от един тефтер. Днес стана ясна и друга подробност около случая "Златанов" - собственоръчно върху подаден в комисията сигнал срещу Лилия Бунева, бившият шеф на комисията написал: "Бунева, Сметна палата, да се окомплектова, Мавродиев и Дянков се бият, да се коригира решението".

Държавното обвинение е категорично, че Златанов е получавал разпореждания, включително и по телефона, как да бъде предвижвана определена преписка и какви документи да се оповестяват на сайта на комисията. В случая със сигнала за конфликт на интереси срещу държавния глава, системният администратор на комисията обяснил, че получил обаждане от Златанов за заличаване от сайта на комисията на "междинни документи" по случая.

Според прокуратурата това е "сериозен удар върху президента". Самото решение на комисията за това, че няма установен конфликт на интереси при президента пък било взето на извънредно заседание "при една забързана обстановка".

Подобни били и указанията за Димана Ранкова - решението на комисията е престояло на сайта ѝ, а четири часа по-късно е свалено от страницата. Самата Ранкова не е била уведомена за решението на комисията, което пък я лишило от правото ѝ да обжална акта на комисията по съдебен ред.  

Адвокатите на Златанов определиха процеса като опит за внушение за това, че Златанов е изпълнявал политически поръчки. В същото време обвиненията срещу него били за несвършени задължения като шеф на комисията. Според адвокатите публикуването и свалянето на определени документи на сайта на комисията ставало от системния администратор и ако трябва да се търси вина за това, то тя не е у Златанов. В същото време комисията е колективен орган и в нея решенията не могат да се вземат еднолично, смятат още адвокатите.  

Защитата е категорична, че по делото няма доказателства за оказван политически натиск както и не е посочен поръчителят. 

Малко по-рано днес в съдебната зала делото бе спирано на няколко пъти, като веднъж беше заради влошеното здравословно състояние на Златанов. 

Съдът ще се произнесе по делото в едномесечен срок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!