Прокуратурата оспори новата цена на водата в София

OFFNews Последна промяна на 11 април 2017 в 13:42 2499 1

Прокуратурата оспори новата цена на водата в София

Върховна административна прокуратура протестира решение на КЕВР за цените на водата в София. Според Върховната административна прокуратура (ВАП) решението на енергийния регулатор от 23 март е незаконосъобразно и иска отмяната му, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Според прокуратурата решението е издадено в противоречие със закона, тъй като КЕВР не е изпълнила задължението си да регулира цените на ВиК услугите, извършвани от „Софийска вода“ АД, а по същество е насочено към създаване на условия за изпълнение на договора за концесия между Столична община и „Софийска вода“ АД.

С решението си КЕВР одобрява бизнес план за развитие на дейността на „Софийска вода“ АД за периода 2017 г. - 2021 г.

Според прокуратурата законът позволява на комисията да регулира цените чрез норма на възвръщаемост, като определя целева норма на възвръщаемост при отчитане на специфичните условия във всеки ВиК оператор, като взема предвид социалната поносимост на цената на ВиК услугите, изискванията за бъдещи капиталови разходи и показателите за финансова стабилност. Вместо КЕВР самостоятелно да определи норма на възвращаемост, тя възприема директно величината 17% възвръщаемост на собствения капитал на „Софийска вода“ АД, определена с договор за концесия за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на Столична община между Столична община и „Софийска вода“ АД.

Налице е противоречие на мотиви, тъй като от една страна се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договор е налице клауза, която „пречи“ на приложението на закона.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12009

1

Nik68

11.04 2017 в 14:13

Е сега им се разказа играта. Мая Манолова не е сама. Мачкай монополоа.