Прокуратурата нареди на трима министри проверка защо преливат реките

OFFNews 14 януари 2021 в 11:43 1259 0

Върховната административна прокуратура разпореди на министрите на околната среда и водите, на вътрешните работи и на енергетиката да извършат незабавни проверки на причините, довели до преливане на реки. Заради откритите наносни отложения и строителни материали ще се установява има ли незаконен добив на инертни материали, уточняват от държавното обвинение.

От прокуратурата са се задействали, след като са прочели информация в медиите, която прави връзка между незаконния добив на строителни материали и наводненията по поречието на реките Струма и Места.

Съвместно екоминистерството, вътрешното и енергийното министерство трябва да установят дали наводненията при разливите на двете реки в Южна България не са заради нарушения на законите за водите и за подземните богатства.

Трябва да се прецени необходимостта от извършване на проверки за същото и на други места в страната, с цел предотвратяване на наводнения. Освен това министърът на вътрешните работи трябва да предприеме незабавни мерки по Закона за защита при бедствия.

Констатациите, предприетите действия за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, евентуалните санкции и административни актове да се обобщят в най-кратък срок в доклад, е разпоредила Върховната административна прокуратурата. В него трябва да се посочат и евентуални случаи с данни за извършени престъпления, за които да бъдат сезирани МВР и прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!