Правосъдното министерство иска да се сложи край на златните паспорти (допълнена)

Според МП липсват реални инвестиции в икономиката на страната и не се откриват работни места

OFFNews 12 януари 2022 в 14:28 1215 1

Министерство на правосъдието предлага получаването на българско гражданство от чужденци срещу инвестиции да отпадне. Това ще стане с изменение в Закона за българското гражданство, от който ще отпаднат чл. 12а и 14а, съобщиха от правителствения пресцентър.

До промените се стига след обстоен анализ на реалната ситуация към момента. Той сочи, че от създаването на разпоредбите на чл. 12а и 14а в Закона за българското гражданство през 2013 г. до измененията през 2021 г. лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на тези основания, са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над 1 млн. лв. или са вложили сума над тази в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, съответно са увеличили инвестицията при същите условия до 2 млн. лв.

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство обаче или на някой от следващите етапи на производството се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или поради извършени други разпоредителни действия, се мотивират от МП.

Необходимостта от отмяна на възможностите за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции се обуславя от липсата на реални инвестиции в българската икономика, тъй като чрез тях не се откриват работни места.

Извън това в поредно свое писмо от юни т.г. от Европейската комисия изразяват безпокойство от продължаващата в Република България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания. Според ЕК по този начин страната ни налага на други държави членки задължението да признават за граждани на ЕС лицата, натурализирани на това основание, и да им предоставят всички права, произтичащи от този основен статут, изтъкват още от правосъдното министерство.

През октомври 2020 г. ЕК заплаши България с наказателна процедура, ако не спре практиката с т.нар. златни паспорти. Тогава еврокомисарят по правосъдие Дидие Райндерс обясни, че "европейските ценности не са за продан, но за съжаление това не е очевидно във всички държави".

Рейндерс допълни още, че схемите за предоставяне на гражданство или право на престой в ЕС от години тревожат европейските институции заради опасностите за сигурността, за корупция и пране на пари, както и че предоставянето на гражданство на човек, който няма връзка с държавата, издаваща паспорт, е нарушение на европейското законодателство.

За отпадането на паспорти срещу инвестиции заговориха служебните министри на правосъдието Янаки Стоилов и Иван Демерджиев. 

Свой принос към премахването на тази възможност даде и депутатът от ДПС Делян Пеевски в последните дни на 2021 г., когато заедно със свои колеги внесе законопроект за прекратяване на схемата. Един от мотивите за санкционирането му по "Магнитски" бе свързан със съмнения за корупция при раздаването на български паспорти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови