ЕК заплаши България с наказателна процедура за 'златните паспорти'

OFFNews 22 октомври 2020 в 13:10 1945 0

Снимка архив

Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България ако законът за българското гражданство не бъде променен в частта на т.нар. "златни паспорти", съобщи днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, предава БТА.

Законодателството на България, Кипър и Малта позволява срещу инвестиция от между 800 хил. и 2 млн. евро да бъде издаден български паспорт на чуждестранните инвеститори. Рейндерс подчерта пред ЕП, че тази седмица комисията е изпратила писмо по този повод до България и очаква отговор в срок от един месец. Той допълни още, че "европейските ценности не са за продан, но за съжаление това не е очевидно във всички държави".

Тази седмица ЕК предприе наказателни процедури срещу Малта и Кипър, които по неговите думи в последните години са получили милиони евро за издаването на няколко "златни паспорта".

Рейндерс допълни още, че схемите за предоставяне на гражданство или право на престой в ЕС от години тревожат европейските институции заради опасностите за сигурността, за корупция и пране на пари, както и че предоставянето на гражданство на човек, който няма връзка с държавата, издаваща паспорт, е нарушение на европейското законодателство. 

По данни на ЕК, освен трите европейски страни, които "продават" гражданство, в ЕС 19 държави прилагат схеми за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции - България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания

От ЕНП заявиха, че макар тези схеми да имат пропуски, те помагат на държавите да се справят с икономическата  криза. Социалистите и демократите отбелязаха, че от този механизъм някои държави са получили над 24 млрд. евро за последните 10 години, както и че инвестициите са важни, но не повече от европейските ценности. От "Обнови Европа", "Идентичност и демокрация", както и от Зелените твърдят, че наказателните процедури са необходими. Европейските консерватори и реформатори посочиха, че в ЕС няма място за престъпници, а от Европейската обединена левица призоваха за забрана на "златните паспорти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!