Появи се Втори Спас, завлякъл стотици българи с поне 40 000 лева

Мъжът се представял за „Мария Василева“, която бедствала с майка си

OFFNews - Бургас 17 ноември 2017 в 11:40 13151 5

Калоян Калоянов (вляво) и Любомир Петров

Интернет измама е разбита от бургаски криминалисти и прокуратурата. Тя е действала от няколко години и с пари са завлечени стотици българи от цялата страна.

Това съобщиха на съвместна пресконференция апелативният прокурор Любомир Петров и началникът на областната дирекция на полицията Калоян Калоянов.

Поне 100 души са били ужилени от 38-годишния Милен Стойчев. Със снимка на млада и красива жена, той се регистрирал през 2014 г. в сайт за запознанства, както и във Фейсбук, под името Мария Василева. Комуникацията преминавала от сайтовете към месинджъра на Фейсбук. Вкарвал в заблуждение хората, че заедно с майка си бил в Гърция.Там бедствали, били останали без пари и телефон, не могат да се върнат в България. Българите, попадали в схемата, пращали пари по банкова сметка, регистрирана в Бургас, на името на бабата на Милен, която се казвала Марийка Василева, поясни Любомир Петров.

Сумите, които изпращали хората били различни – от 10 до 250 евро. Установената сума, която Милен е прибрал за три години, до момента е поне 40 000 лв. Петров уточни, че очаква числата да растат, защото непрекъснато се увеличавал броят на измамените, които са от цялата страна.

Арестуваният е безработен, уточни Калоян Калоянов. Проверява се дали има и други сметки в банки. Все още не е ясно коя е реалната жена от снимката.

До задържането му се стига, след като един от измамените подал сигнал в Икономическа полиция – Бургас. Служителите на МВР успяват да стигнат до човека зад фалшивия профил и да го арестуват вчера. От дома му са иззети лаптоп, флашки, бележки от банкомат и други. Очаква се днес да бъде поискан постоянен арест.

Апелативният прокурор Любомир Петров отправи призив хората да внимават в такива случаи:

Аз разбирам, ние, българите, сме съпричастни, искаме да помагаме на хора, които са в бедстващо положение. Но трябва да се внимава много в такива случаи, да не станат жертва на измами. Когато се организират благотворителни кампании от държавата, от общините… Там нещата са ясни. Но в такива случаи трябва да се внимава много“, каза Петров и призова гражданите да се обръщат към МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

5

reKontra

17.11 2017 в 21:25

Този направо бледнее пред ветовските ромляни,тях обаче никой не ги закача.

8000

4

anna77

17.11 2017 в 17:11

Странно защо име като Спас, чиято етимология е свързана с името на Спасителя, се използва в заглавието като синоним на мошеник. И ако това не е необичайно като стил за вестник 24 часа, защо и сайт като вашия се присъединява - намирате го за забавен каламбур ли?

6947

2

theprofet

17.11 2017 в 12:06

В България с измамни схеми можеш да станеш милионер. А после не били дебили ... МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

12021

1

bls

17.11 2017 в 12:03

И за какво са тия статийки - алоджиите правят по 70 хилки на удар, вие правите новини за 40 хил за 3 години .. смешно е.