Плащаме над 200 000 лв. за бавно правосъдие само за два месеца

OFFNews 12 август 2021 в 15:48 1610 0

Допълнителни разходи от 211 527 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието бяха одобрени от Министерски съвет. Сумата е предназначена за възстановяване на направените от ведомството разходи за бавно правосъдие, съобщиха от пресслужбата на МС.

Това е общият размер на сумата, изплатена за периода от 1 април 2021 г. до 30 юни 2021 г. от бюджета на МП по сключени споразумения за нарушени права за разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.

Изплащането на обезщетения за вреди от бавно правосъдие се извършва по реда на Глава трета „а“ от Закона за съдебната власт. Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства.

Заявленията се разглеждат от Инспектората към Висшия съдебен съвет, където се извършва проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен срок от постъпването на заявленията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови