Перата плашил афганистанците с оръжие, искал да ги ограби

OFFNews - Бургас 13 април 2016 в 12:11 7401 24

Снимка Фейсбук

Петър Низамов - Перата по време на "хайка на бежанци"

Петър Низамов – Перата, който бе арестуван за незаконно задържане на мигранти, е бил въоръжен по време на действията си. Това съобщиха на брифинг директорът на ОД на МВР – Бургас Калоян Калоянов и ръководителят на Апелативната прокуратура Любомир Петров.

„Арестуваните“ афганистанци разказали, че Низамов ги заплашвал с нож и с пистолет и ги претърсвал за пари. След като не намерил такива, ги вързал със свински опашки и ги отпратил към Турция.

По време на претърсването на дома и на автомобила на задържания вчера Перата са открити газов пистолет, нож и мачете, добавиха разследващите органи. Намерени са и връзки, камуфлажни дрехи, както и малко количество марихуана, уточни Калоян Калоянов. В момента се издирват и останалите участници в задържането на афганистанците. Групата е била около 10 души, по показания на чужденците, всички са били въоръжени и с ножове, както и с пистолет.

Низамов е разпознат от афганистанците по снимка, защото е отказал физическо разпознаване, очаква се до обяд да му бъде повдигнато обвинение за противозаконно лишаване от свобода на трима души, за което законът предвижда затвор до 6 години, уточни Любомир Петров. Той е отказал да дава обяснения по случая.

Перата досега е осъждан няколко пъти. Има глоба за хулиганство, както и три присъди за нанесени телесни повреди. Едната е на длъжностно лице - през 2004 г., а през 2005 и 2009 г. са по хулигански подбуди. Наказанията му са били пробация и условна присъда.

Прокурор Любомир Петров уточни, че не може да става въпрос Перата да е извършил граждански арест на афганистанците.

Първо, това задържане на лице (става въпрос за "ареста", който Низамов е извършил на чужденците), извършило престъпление е с оглед – предаването на органите на реда. Нито са уведомени органите на реда. Да не говорим, че те са насочени, тримата афганистанци, към Турция. И трето – не следва да е допуснато превишаване необходимите мерки. Тука говорим за насилствено събаряне на земята, връзване с тези пластмасови каишки, ритане, заплашване с ножове и пистолет и претърсване за пари и ценни вещи. И когато не са намерили ценни вещи в тях, тогава са ги насочили към Турция“, уточни Любомир Петров.

Това не отстрел на вреден дивеч, това са хора“, добави прокурорът.

Затова не може да се прави аналогия с Динко от Ямбол, тъй като в неговия случай не е имало проявено насилие и той не е обвиняем, твърди прокурорът.

От полицията подчертаха, че подкрепят действия на граждани, когато ги информират и съдействат за разкриване на престъпления, но когато те са в рамките на закона.

В момента Петър Низамов е задържан за 72 часа, предстои да му бъде поискана и постоянна мярка „задържане под стража“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!