Перата плашил афганистанците с оръжие, искал да ги ограби

OFFNews - Бургас Последна промяна на 13 април 2016 в 12:11 6764 24

Снимка Фейсбук

Петър Низамов - Перата по време на "хайка на бежанци"

Петър Низамов – Перата, който бе арестуван за незаконно задържане на мигранти, е бил въоръжен по време на действията си. Това съобщиха на брифинг директорът на ОД на МВР – Бургас Калоян Калоянов и ръководителят на Апелативната прокуратура Любомир Петров.

„Арестуваните“ афганистанци разказали, че Низамов ги заплашвал с нож и с пистолет и ги претърсвал за пари. След като не намерил такива, ги вързал със свински опашки и ги отпратил към Турция.

По време на претърсването на дома и на автомобила на задържания вчера Перата са открити газов пистолет, нож и мачете, добавиха разследващите органи. Намерени са и връзки, камуфлажни дрехи, както и малко количество марихуана, уточни Калоян Калоянов. В момента се издирват и останалите участници в задържането на афганистанците. Групата е била около 10 души, по показания на чужденците, всички са били въоръжени и с ножове, както и с пистолет.

Низамов е разпознат от афганистанците по снимка, защото е отказал физическо разпознаване, очаква се до обяд да му бъде повдигнато обвинение за противозаконно лишаване от свобода на трима души, за което законът предвижда затвор до 6 години, уточни Любомир Петров. Той е отказал да дава обяснения по случая.

Перата досега е осъждан няколко пъти. Има глоба за хулиганство, както и три присъди за нанесени телесни повреди. Едната е на длъжностно лице - през 2004 г., а през 2005 и 2009 г. са по хулигански подбуди. Наказанията му са били пробация и условна присъда.

Прокурор Любомир Петров уточни, че не може да става въпрос Перата да е извършил граждански арест на афганистанците.

Първо, това задържане на лице (става въпрос за "ареста", който Низамов е извършил на чужденците), извършило престъпление е с оглед – предаването на органите на реда. Нито са уведомени органите на реда. Да не говорим, че те са насочени, тримата афганистанци, към Турция. И трето – не следва да е допуснато превишаване необходимите мерки. Тука говорим за насилствено събаряне на земята, връзване с тези пластмасови каишки, ритане, заплашване с ножове и пистолет и претърсване за пари и ценни вещи. И когато не са намерили ценни вещи в тях, тогава са ги насочили към Турция“, уточни Любомир Петров.

Това не отстрел на вреден дивеч, това са хора“, добави прокурорът.

Затова не може да се прави аналогия с Динко от Ямбол, тъй като в неговия случай не е имало проявено насилие и той не е обвиняем, твърди прокурорът.

От полицията подчертаха, че подкрепят действия на граждани, когато ги информират и съдействат за разкриване на престъпления, но когато те са в рамките на закона.

В момента Петър Низамов е задържан за 72 часа, предстои да му бъде поискана и постоянна мярка „задържане под стража“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.04 2016 в 20:16

Не виждам как едно закононарушение може да служи за оправдание на друго закононарушение!
Правилно. Не може.
Това, че някакви са минали нелегално границата не оправдава някакъв петух без пера да се саморазправя.

13.04 2016 в 18:37

Не виждам как едно закононарушение може да служи за оправдание на друго закононарушение!
По-конкретно, не виждам по какъв начин, това че някакъв хулиган е заплашвал нелегално миналите границата, ги прави легални!
Недоумявам също така към подхода на българската държава, вместо да се съсредоточава върху ПРЕВЕНЦИЯ (т.е. недопускане на незаконни пресичания на границата), вместо това "решава" проблема като селективно лови вече незаконно пресеклите. Каква граница е това, ако всеки може да мине откъдето си поиска?!
А иначе организации като БХК трябва да бъдат закрити със закон. Именно защото България е правова държава и има съд и полиция, всеки, който сметне че са му нарушени правата, може да ги потърси чрез съда. Това автоматично означава, че всякакви "правозащитни" организации като БХК нямат място в една правова държава, където има върховенство на правото и закона. От какво ще ме пазят те? От върховенството на закона ли? В тази държава съществуват институции, които не предполагат дублиране!

13.04 2016 в 18:08

...откога, бургаските и ямболски боклуци ви станаха пример, опомнете се ей, плебс, утре като им секне далаверата по границата и се върнат към пласмента на дозички покрай училищата пак ли ще са герои в очите в?? ?????...... болен народ сме и това си е! !!!

13.04 2016 в 16:47

....що отрепка,що нещо в тоя форум....

13.04 2016 в 16:09

"В щатите още има хиляди незаконно пребиваващи българи"

Ето един човек,който е виждал Статуята на свободата на картинка само....ахахахахаха баси балъка...

13.04 2016 в 16:07

От щатите? Верно ли чомбер? Само да те докопат, че си нелегално там. Биометричните данни, пълна дактилоскопска снимка на 10-те фингъра, днк и черен печат в паспорта!
После имаш от 24 до 96часа да напуснеш "контролирано" пределите на страната през официален пункт, най.често летище.
Контролирано означава от произнасяне на присъдата до напускането ти с теб постоянно да има някой. Дори и в кенефа.
мунчо ти си ебати ебалника!

За испанската одисея на българите ще те попитам само как са минавали границите преди да сме член на ЕС? 90% като туристи! С легални ТУРИСТИЧЕСКИ ВИЗИ глупако! През КПП. Платили са си билет за самолет или влак до там, щото тогава още нямаше автобусни линии.
Дейба майката ти безродна бехакейска дейба гнидо!

13.04 2016 в 15:35

Това е "благодарността" на българите за човешкото отношение.
Само в Испания ПРЕДИ влизането на БГ в ЕС имаше 100 000 човека, дошли или останали нелегално и далеч не всички се занимаваха със законни неща. В щатите още има хиляди незаконно пребиваващи българи, много от тях занимаващи се с измами. Въпреки това българите никога не са били гонени, унижавани и преследвани, така както те го правят сега спрямо бежанците. Как не ви е срам!

13.04 2016 в 15:30

тЪПА ПРОПАГАНДА!Скръцнаха им отнякъде със зъби и сега стана по-черен от дявола. До някой ден ще се окаже, че имало и деца или нещо такова. Лошо е ако народа си осъзнае силата и какво може да прави.

13.04 2016 в 14:18

Наказания за полицията, но НЕ на самоуправството!

13.04 2016 в 13:57

Защо непрекъсното се публикуват като достоверни показанията на талибани- престъпници?! Това са престъпници, нелегални имигранти, платили на кана;джии и лъгали, за да стигнат дотук и изведнъж техните думи се приемат за верни?! естествено е да се изкарат жертви с надеждата да ги оставят тук или нещо такова.