Откриха девет нерегистрирани крана във Винпром Поморие (видео)

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2018 в 14:24 3418 0

Девет нерегистрирани крана за източване на алкохол и междинни продукти са открити във Винпром Поморие, обяви зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков. Съоръженията са запечатани.

Предприятието се казва "Черноморско злато", в чийто надзор е собственичката на "Инвестбанк" Петя Славова.

В село Славянци е открит проблем при измервателен уред, през който протича течност, но отчетът за количеството не постъпва в митниците.

В останалите четири обекта, които вече са проверени, имат малки нарушения и ще получат административни санкции. 

Регулярните проверки в шестте предприятия за производство на алкохол не се извършват по сигнал или заради определено производство, категорични са от агенция "Митници".

В момента Агенция „Митници" проверява шест обекта - данъчни складове за производство на алкохол, като в следващите два месеца ще бъдат проверени и останалите обекти, в които се дестилира алкохол. При досегашните проверки са открити несъответствия с изискванията на ЗАДС и нормативните актове за неговото прилагане в два от данъчните складове, съобщи на заместник-директорът на Агенция „Митници".

В данъчен склад, находящ се в град Поморие, е установено наличието на 9 крана, монтирани върху дестилационни съоръжения. Крановете са поставени без одобрението на митническите органи, не се пломбирани и на съответните точки не са монтирани измервателни уреди. През крановете е установено, че изтича готова продукция - алкохол. Някои от крановете са с голям дебит - с експеримент митническите служители са доказали, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди.

В данъчен склад, находящ се в село Славянци, община Сунгурларе, митническите служители след извършен полеви експеримент по отношение средствата за измерване и контрол и данните, предавани от тях, установяват, че измервателният уред визуализира на дисплея си движение на акцизен продукт, но не натрупва информация за количеството на преминалия продукт. Т.е. на практика уредът не отчета и не предава данни към Агенция „Митници" и това създава възможност да се извеждат акцизни стоки без да са отчетени и съответно без да се заплати акциз.

За проверките са съставени протоколи. Предстои да бъдат изготвени становища и в зависимост от тежестта на нарушенията ще се предприемат съответните административни и административно наказателни мерки. Вече са наложени обезпечителни мерки на части от двата обекта, където се намират доказателствата.

В останалите четири проверявани обекта, намиращи се в районите на Търговище, Долна Баня, Свиленград и Ловеч, не са открити съществени нарушения.

Агенция „Митници" прилага законовата процедура по един и същи начин към всички обекти, в които са установени нарушения, подчерта заместник-директорът на Агенция „Митници" Юлиан Мирков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови