Освободиха бившия шеф на Фонда за деца срещу 20 000 лв. гаранция

OFFNews 21 април 2016 в 18:54 4021 4

Снимка БГНЕС

Бившият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров и останалите 7 служители, които бяха задържани в сряда, бяха освободени от ареста.

Александров е освободен срещу гаранция от 20 000 лева. 

На един от останалите освободени е наложена гаранция от 15 000 лева, на други двама - по 5000 лева, а един е освободен с мярка "Подписка". 

На петима е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за престъпления по служба и финансови злоупотреби. На петимата е наложена и забрана да напускат страната. 

Останалите трима ще бъдат само свидетели по делото, обясниха разследващи.

Причината за освобождаването на задържаните е, че те са с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрият, а документите по делото са иззети и уличените не могат да попречат на разследването, съобщиха от прокуратурата.

Павел Александров и останалите 7 служители във Фонда за лечение на деца бяха арестувани при спецакция на ГДБОП във Фонда. 

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че имат данни, че Фондът е източван чрез три схеми, но към момента разследващите продължават да събират доказателства за начина, по който това е ставало, а към момента доказателствата са предимно косвени. 

Не е установено искане и получаване на подкупи от родители за лечението на децата им, като няма и данни за изнудване от страна на служители на фонда.

"Събираме доказателства за множество престъпления, извършени от длъжностни лица, които са били назначени във фонда. Някои от тях касаят сключване на неизгодни договори, с лице, което е било използвано за посредник с чуждестранна болница", обясни прокурор Даниела Попова, ръководител на Апелативната Специализирана прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10082

4

ZASHTO

22.04 2016 в 10:29

Защо обвиненията са само за служебни и финансови злоупотреби? Защо не са им повдигнати обвинения за по-сериозни престъпления? Преди няколко дни излъчиха в 'новините' репортаж за дете 'убито' от тия. Пари нямало, за крадене само не. ЗАЩО ? #КОЙ

12013

3

Morihit

21.04 2016 в 20:04

Честито на печелившите!

12779

2

българин

21.04 2016 в 20:02

Дано израза "към момента доказателствата са предимно косвени" е тълкование на автора а не на разследващите органи, защото направо ми вади очите. Някак си немога да забравя, че Р.Кънев ни каза, че седмица-две преди арестите е приключила прокурорска проверка, която е докладвала, че няма нищо нередно във фонда.

Някак си се уморих да чета, как съдебната система се използва за изпиране на имена, медиини, с извинение, "фишеци" и "бухалки"...

12302

1

Българофил

21.04 2016 в 19:44

Нормално ли е това??? Предтъпленията, които е извършил, АКО ГИ Е ИЗВЪРШИЛ ДЕЙСТВИТЕЛНО, се равняват на 20 бинки ли????

Аман.