Шефът на Фонда за деца не е взимал подкупи, арестуван e по косвени съмнения

OFFNews 21 април 2016 в 16:08 6546 5

Шефът на фонда за лечение на деца кътал 16 хил. евро вкъщи

Фондът за лечение на деца е източван чрез три схеми, а към момента разследващите продължават да събират доказателства за начина, по който това е ставало.

Това стана ясно на извънреден брифинг в спецпрокуратурата, след акцията в сряда, при която директорът на Фонда Павел Александров беше арестуван заедно с още осем души. 

От обясненията на прокурорите днес стана ясно, че във Фонда са действали три корупционни схеми, но към момента доказателствата са предимно косвени. Въпреки, че от ГДБОП започнали разследване от юни миналата година, събраните до момента данни касаят период от ноември до сега. На спецполицаите е било необходимо време, за да установят има ли престъпление, кое е то и кои са замесените в него лица. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства, този период може да бъде увеличен. От ГДБОП отказват да посочат по чий сигнал е тръгнало разследването.

Според прокуратурата едната схема, с която е източван Фондът, ставал чрез консултанти. Законът позволявал на Александров да взима еднолично решение за лечение на деца без да свиква заседание на Фонда след консултация с експерти. Въпреки че той разполагал с "арсенал" от 90 души, той ползвал услугите само на трима. Често след консултация с тях децата, които имали нужда от лечение, постъпвали в болниците, където те работили. Разследването показало, че от близо 500 становища, 2/3 са направени от въпросните трима лекари. Засега от държавното обвинение отказват да посочат самоличността им. Според прокуратурата така били източвани НЗОК и Фонда, като част от парите са връщани при "комисионера". Така от прокуратурата си обясняват и откритите в дома на Александров 16 хил. евро.  

"Павел Александров е икономист осигурител. Негова е преценката кой от експертите да покани за становище и той, познавайки очевидно "много добре" медицината, е определял тези трима лекари, които са давали становище за лечение на едно или друго дете. Което е косвено доказателство за организираност на престъпните намерения", коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Втората схема е действала чрез сключването на посреднически договори при лечението на деца в чужбина. За срок от една година посредник в Турция получил 250 хил. лв. за транспортни разходи и настаняване на деца и родителите им.

При третия случай Александров сключил договор за наем с българката Мария Мунош, в чийто апартамент били настанявани деца, изпратени на лечение във Франция. Според прокуратурата наемът бил десетократно по-висок от цената, предлагана от клиниките, които извършват самото лечение. 

В един от установените случаи е имало посредник, който е отговарял за лечението на деца в чужбина. Тази практика обаче е важала само за една държава, но не и за други. В случая с посредника са плащани пари за транспортиране и настаняване на деца и родителите им и става въпрос за сума от около 250 хил. лв., уточниха още от държавното обвинение.

На брифинга стана ясно, че не е установено искане и получаване на подкупи от родители за лечението на децата им, като няма и данни за изнудване от страна на служители на фонда. Извършени са обиски на 6 домашни адреса, както и на 6 кабинета в сградата на Фонда. По-рано стана известно, че при обиските във Фонда няма открити пликове с пари.

"Събираме доказателства за множество престъпления, извършени от длъжностни лица, които са били назначени във фонда. Някои от тях касаят сключване на неизгодни договори, с лице, което е било използвано за посредник с чуждестранна болница", обясни прокурор Даниела Попова, ръководител на Апелативната Специализирана прокуратура. Тя обясни, че се разпитват свидетели, чиито показания са от съществено значение за изясняване на обстоятелствата по делото и за изясняване на предмета на разследване. "Имаме установени и целеви средства за лечение на деца, които са изразходвани не по предназначение, изпращани са лекари на обучение в чужбина и са им заплащани по 10-12 хил. евро", добави Попова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

4

Blagodatka Dushanova

22.04 2016 в 08:56

А интересува ли се някой,как е бил арестуван?При условие,че уж дълго време са го наблюдавали и уж дълго време са събирали доказателствата?Сега коментират ,че всичките тези доказателства били "косвени".И за косвени доказателства ни разиграват екшън с нахлуване на "горилите" ГДБОП в пълно бойно снаряжение и с белезници отвеждат хората,при условие,че доказателствата срещу тях са "косвени"...А ако се окаже ,че доказателствата са неверни...А ако България отново бъде осъдена за потъпкване на човешките права?Колко такива присъди има вече срещу цв.цв. и срещу бойколеоне?Защо никой не си задава тези въпроси...а веднага вярваме на бутафорните лъжи?

12212

2

terorero

21.04 2016 в 16:16

http://www.mediapool.bg/nov-shamar-za-tsvetanov-prokuraturata-onevini-lekarite-ot-gorna-oryahovitsa-news206342.html

13249

1

лекар

21.04 2016 в 15:26

и откога е престъпление да къташ 16 хил. евро??? половин бг - в затвора?