Осъдиха България в Страсбург, защото сме върнали журналист обратно в Турция

Ще му платим 15 000 евро

OFFNews 20 юли 2021 в 17:36 3893 1

Снимка coe.int

Европейският съд по правата на човека осъди България за връщането на турски журналист в страната му, критикуващ властта на Анкара след неуспешния преврат през 2016 г., без да разгледа молбата му за убежище.

Държавата ни трябва да плати 15 000 евро за неимуществени щети на журналиста.

През 2016 г. българските гранични полицаи намират мъжа заедно с други незаконни мигранти в товарен автомобил до Русе - на границата с Румъния. Журналистът е влязъл незаконно в България.

От решението на Съда в Страсбург става ясно, че скоро след задържането му, той е върнат в Турция, без да бъдат уважени исканията му за адвокат, преводач и възможност да потърси политическо убежище в България заради опасност да бъде малтретиран в родината си.

В момента журналистът излежава присъда от седем години и половина затвор в родината си за принадлежност към "терористична организация".

Той е работил за всекидневника „Заман” и за агенция „Джихан”, собственост на Feza Media Group, която е смятана за критична към режима на турския президент Реджеп Ердоган и е известна като близка до мрежите на Фетулах Гюлен.

След като "Заман" става проправителствен всекидневник, журналистът е уволнен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови