Оправдаха съдия за натиск над прокурор

OFFNews 12 април 2017 в 10:48 2788 2

Оправдаха съдия за натиск над прокурор

Съдията от Окръжния съд във Варна Светлозар Георгиев беше оправдан по обвинението, че е склонявал прокурор да прекрати разследване срещу бивш полицай, съобщава "Правен свят".

Обвиненията срещу Георгиев бяха повдигнати, след като телефонът му бил подслушван заради разследване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки.

Оправдателната присъда беше произнесена от състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Тони Гетов, след като прие, че обвинението не е доказано. Делото приключи след само едно съдебно заседание, в което защитата поиска съкратено съдебно следствие, без да бъдат разпитвани свидетели. В пледоарията си наблюдаващият прокурор Ивайло Занев поиска във вторник условно наказание за Георгиев заради доброто му процесуално поведение, но беше категоричен, че обвинението е доказано. Затова и днес Занев каза, че ще протестира присъдата пред Софийския апелативен съд, съобщава "Правен свят".

Според обвинението Георгиев се срещнал на 2 декември м.г. с прокурор Здравка Задгорска и опитал да я склони да прекрати дело срещу бившия полицай Николай Добрев, с когото били близки. Той пък бил разследван, защото на 15 септември паркирал автомобила си пред дома си във Варна, изгубил законната си ловна пушка, като я забравил на тавана на автомобила си. Няколко часа по-късно установил, че оръжието липсва, обадил се на полицията, когато обаче оръжието вече било предадено от мъж, който го бил намерил.

Според прокуратурата Георгиев търсил 4 пъти Задгорска, за да я убеди да не вкарва делото срещу Добрев в съда. Съдията бил записан да казва "да се помогне на човека, член 9 е отвсякъде, на всеки може да се случи". Отделно имало 15 разговора между Георгиев и Добрев след 15 септември м.г. Тази информация обаче била събрана със специални разузнавателни средства (СРС), които били експлоатирани срещу Георгиев повече от месец преди Добрев да забрави оръжието си.

На вчерашното заседание стана ясно, че още на 11 август председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е дала разрешение за използване на СРС срещу Георгиев. Разрешението било за подслушване на телефона и кабинета на магистрата, а подозренията срещу него били свързани с разглеждането на делото срещу Марешки, което той гледаше, докато не му беше повдигнато обвинение, след което се отведе от всички дела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

12.04 2017 в 11:19

Знаят, че обвинението куца от към доказателствен материал. Защо губят времето на съда да го внасят въобще. Този тип правосъдие ми намирисва на отбиване на номера и трупане на бройка, вдигане на шумотевица и създаване на лостове за влияние над магистрат в случая.

21272

1

Гароне

12.04 2017 в 11:08

Пак ще се повторя: Оправдан съдия не е никаква новина.