Обвиниха кметицата на Златица, присвоила 1 млн. лева

OFFNews 11 март 2019 в 11:21 4465 2

Снимка Архив

Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Магдалена Иванова – кмет на община Златица от БСП, за извършено от нея документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери.  

На 20.01.2014г. като кмет на Златица, тя е съставила официален документ – декларация, в който е удостоверила, че проектът с предмет „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“ .

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 000 лв. /без ДДС/, били финансирани и изпълнени по договор между община „Златица“ и частно дружество. 

Магдалена Иванова изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Второто обвинение се отнася за действията на Иванова в периода за периода 14.07.2014 г. до 18.12.2014 г.

За посоченото време с две отделни деяния в качеството си на длъжностно лице- кмет на община Златица, Магдалена Иванова осъществила длъжностно присвояване на сума в общ размер над 1 000 000 лв.

Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от Държавния бюджет по програма за 2014г. „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Магдалена Иванова имала задължение да ги пази и управлява.

Вместо това, в съучастие с друго длъжностно лице от община Златица и управител на частно търговско дружество като помагачи, тя се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени СМР.

За улесняване на присвояването било осъществено документно престъпление от страна на помагачите й, като били съставени официални документи с невярно съдържание - Протоколи за приемане на извършени СМР. В тях били отразени множество СМР, без същите да са реално изпълнени.

По този начин във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите.

За самото съставяне на официални документи с невярно съдържание не може да се търси наказателна отговорност от Магдалена Иванова, тъй като не е участвала в изготвянето им, но е била запозната с неверността на отразените в тях обстоятелства.

Спрямо Магдалена Иванова е взета мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде призната за виновна по първото обвинение тя може да получи до 5 г. затвор, а по второто - от 10 до 20 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови