Обвинения за срутването на хотел "Вероника" и смъртта на четирима

Техническите ръководители на обекта причинили смърт по непредпазливост

OFFNews 24 април 2015 в 11:29 2264 4

Окръжната прокуратура във Варна е повдигнала обвинения на технически ръководители от строителния изпълнител и фирмата подизпълнител, които събаряха злополучния хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден". При срутването загинаха четирима от работниците.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител - "Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел "Вероника". Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

За извършване на строителната дейност по събаряне, на 8 април 2015 г. са били наети и пострадалите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Тази дейност представлява източник на повишена опасност и изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, разписани в Закона и наредбите по приложението му.

Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на пострадалите.

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение "Подписка". Наложена им е и мярка за процесуална принуда "Забрана да напускат страната без разрешение на прокуратурата".

Деянието, за което са привлечени към наказателна отговорност е наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Работата по разследването продължава.

47-годишният хотел "Вероника" се срути на 8 април към 18.10 ч. и уби четирима. Хотелът в "Слънчев ден" - комплекс на 10 км североизточно от Варна - е собственост на Пловдивския панаир. "Вероника" се намира на брега на морето. Според сайта на "Слънчев ден" той е трябвало да бъде съборен и на негово място да бъде изграден нов, много по-модерен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!