Наредбата за пръстовите отпечатъци продължава да действа, докато ВАС се произнесе по същество

OFFNews 02 февруари 2017 в 16:50 8014 2

Действието на наредбата, с която беше въведена регистрацията с пръстов идентификатор в болниците, остава в сила. Това реши Върховният административен съд. 

Петчленен състав на ВАС отмени определението на друг състав на съда от ноември миналата година, който спря наредбата до окончателното произнасяне по делото. 

Според ВАС наредбата може да бъде спряна, ако настъпват значителни или труднопоправими вреди за пациентите. В случая обаче според тях на пациентите не е ограничен достъпът до лечение и профилактика. 

Определението е подписано с особено мнение от докладчика по делото Марина Михайлова.

По думите на Михайлова въвеждането на регистрация с пръстов идентификатор в болниците води до ограничение на достъпа до здравеопазване единствено чрез електронна идентификация на всяко осигурено лице, което противоречи на Закона за защита на личните данни. 

Така регистрацията с пръстов идентификатор ще остане до окончателното произнасяне на съда.

Регистрацията с пръстов отпечатък в болниците беше въведена във всички болници на 1 ноември миналата година, като се подготвяше в месеците преди това с пробно въвеждане в редица лечебни заведения в страната. Идеята е на досегашното ръководство на Министерството на здравеопазването в лицето на Петър Москов. 

Той обяви, че идеята на въвеждането на системата е да се спре източването на Здравната каса. Според него след въвеждането на новата система са спестени над 1 млн. лева. 

Промяната обаче беше посрещната с критики от болниците, лекарите и пациентските организации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

1

aviatora

02.02 2017 в 20:44

Най-корумпирания съд в държавата, РЕШИ..НЯКОЙ ДА НЕ СИ Е ВЪОБРАЗЯВАЛ НЕЩО ПО-РАЗЛИЧНО, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ РЕШЕНИЕТО. МАФИОТО-ТИКВЕНСКА РЕПУБЛИКА