Нападателят, който обезобрази 18-годишното момиче, остава в ареста

Магистратите гледаха исканата от прокуратурата мярка на закрито заседание, без да обяснят защо

OFFNews 31 юли 2023 в 16:01 4066 0

Георгиев

Снимка БГНЕС

Георги Георгиев при влизането си в съдебната зала, където журналисти не бяха допуснати.

Районният съд в Стара Загора постанови Георги Николаев Георгиев, който обезобрази 18-годишната Дебора Михайлова, да остане в ареста, но не станаха ясни мотивите за това.  

Георгиев е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 24-25 юни, в условията на продължаващо престъпление, се заканил с убийство на момичето в две текстови съобщения чрез приложение в интернет. А това "би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му", което и се случва. 

Мярката се гледа на закрито заседание, след като прокуратурата поиска Георгиев да остане в ареста. Журналисти не бяха допуснати в съдебната зала. Обикновено това се прави, ако се гледа дело, по което ще бъде изнесена чувствителна или много лична информация. В тези случаи обаче съдът се обосновава защо то ще се гледа при закрити врати. 

Защитата обяви, че ще обжалва.

По-рано днес стана ясно, че 26-годишният мъж е задържан за 72 часа, но после е пуснат от ареста по искане на прокуратурата, защото нараняванията на Дебора, която получи като "награда" от Георгиев 400 шева по тялото си, не са от животозастрашаващ характер. Председателят на съдебния състав Тоньо Тонев е взел решението нападателят да бъде пуснат на 5 юли. Десет дни по-късно Тонев е бил награден от съдийската колегия на ВСС. 

Тонев и съдия Татяна Гьонева обясниха сутринта, че причината да пуснат Георгиев е съдебно-медицинската експертиза, която показала, че не става дума за средна телесна повреда на Дебора, а за лека. Затова законът предвиждал обвиняемият да бъде пуснат на свобода, въпреки предишните му прегрешения. Гьонева обясни още, че съдът работи с доказателства, а не по снимки.

Тази вечер в над 40 града на страната ще се проведат протести в подкрепа на Дебора, които започват в 18 часа. Хората се организираха основно в социалните мрежи.

Още по темата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки