На първа инстанция: Комисията за защита на личните данни спечели делото за огромната глоба по НАП-лийкс

OFFNews 03 ноември 2023 в 15:25 1531 1

агенция

Снимка Архив

Комисията за защита на личните данни спечели делото на първа инстанция срещу Националната агенция за приходите заради безпрецедентния теч на данни след хакерската атака през 2019 г. Решението е на Софийския районен съд и подлежи на обжалване пред по-горна инстанция, съобщи "Сега".

СРС се произнесе след като НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лв.

Преди почти 4 г. КЗЛД констатира, че приходната агенция е бездействала по отношение на защитата на лични данни. Освен че обжалва милионната глоба, НАП не се съгласи и с издадените предписания, с които да подобри сигурността си. Спорът между КЗЛД и НАП стигна и до административния съд в София, който отмени изцяло 3 и частично 2 от общо 20-те задължителни мерки, които трябва да изпълни агенцията, за да не се повтори ситуацията от 2019 г., когато публично бяха разпространени ЕГН на над 5 млн. българи.

АССГ стига до заключение, че НАП не е спазила принципите за законосъобразност и добросъвестност, залегнали в Общия регламент за защита на данните. 

Сега Софийският районният съд потвърждава вината на НАП след извършена техническа експертиза. В същото време обаче наказателното дело за НАП-лийкс буксува. Обвинителният акт беше върнат от съда на прокуратурата за поправки.

На 15 юли 2019 г. се разбира, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков бе привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда заради липса на доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

03.11 2023 в 16:50

А данните са "изтекли" от (абсолютно сигурно защитени) ел. "машини", нали?!
Да бехте турнали по една кофа под машините, че да хванете теча, умници (ツ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика