Н. Йорданова: Често жертвите на насилие се превръщат в престъпници

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2022 в 17:51 982 0

посещение

Снимка Министерство на правосъдието

Надежда Йорданова

Случаите на домашно насилие в последно време се увеличиха значително и става все по-ясно, че много от тях водят до престъпления. Тоест, понякога превръщат жертвата в престъпник. Включително и днес чухме такива истории, което показва още веднъж колко е важно държавата да осигури по-добра защита и по-добра превенция, за да не се стига до това.

Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която посети Сливенския затвор и разговаря с жени, лишени от свобода, самоопределили се като жертви на домашно насилие. С нея в Сливен бе и началникът на кабинета и ръководител на работната група по проекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие Лилия Симеонова.

"След днешната среща мисля, че трябва да се помисли дали самите институции, когато установят случаи на домашно насилие, да могат да предприемат мерки. Защото сега, когато става дума за пълнолетни лица, самата жертва на насилие трябва да инициира процеса, е те често се страхуват или биват заплашвани от партньорите си", допълни Йорданова.

Законопроектът, изготвен в МП след интензивни заседания на широкия кръг експерти, беше публикуван за обществено осъждане в началото на седмицата. Надежда Йорданова е разяснила пред лишените от свобода предлаганите промени като: улеснения достъп до правосъдие, разширения кръг на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличените мерки за защита, които могат да се налагат от компетентните органи. Проектът предвижда още създаването на Национален съвет за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие, както и създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

В момента в сливенския затвор лишените от свобода са 207, а в ареста, който беше отрит преди 3 г., са настанени 25 обвиняеми и подсъдими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови