Мнозинството във ВСС наложи бивш прокурор за шеф на Районния съд в София

OFFNews 31 януари 2017 в 11:48 2981 0

Мнозинството във ВСС наложи бивш прокурор за шеф на Районния съд в София

Мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да се съобрази с волята на магистратите от Софийския районен съд и ще им сложи за временен шеф доскорошния прокурор, а сега градски съдия Стефан Милев. Това стана ясно днес по време на заседанието на колегията, съобщава "Сега".

Веднъж вече колегията отхвърли без аргументи кандидатурата на Албена Ботева, издигната от колегите й от Районния съд. За втори път преди няколко дни Общото събрание на районните магистрати гласува доверие на Ботева. Беше номиниран и още един съдия - Борис Динев. Тези две кандидатури бяха внесени от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов.
След отказа на ВСС да назначи Ботева за временен шеф миналата седмица за втори път районни съдии протестираха срещу кадровата политика на съвета.

Въпреки това днес 8 от членовете на съдийската колегия издигнаха Милев. Това са Димитър Узунов, Светла Петкова, Даниела Костова, Мария Кузманова, Галя Георгиева, Георги Колев, Каролина Неделчева и Милка Итова.

Тримата кандидати за временен председател ще бъдат изслушани днес от съвета. Това обаче е напразен ход, тъй като точно 8 гласа са нужни за избора на Милев, а броят на вносителите на кандидатурата му прави изборът предопределен. 

За да внесат кандидатурата за бившия прокурор, осмината членове на ВСС се позовават на избора на върховния съдия Владимир Йорданов за изпълняващ функциите шеф на Градския съд. Твърдят, че сега има идентичност. Това обаче не е така и бе отбелязано от председателя на ВКС Лозан Панов. Първата разлика е кой е внесъл предложението. В случая с Милев са членове на съдийската колегия, а не от председателя на по-горестоящия съд, както би трябвало да бъде. Втората е, че за разлика от Йорданов, Милев никога не е работил в Софийския районен съд, съобщава "Правен свят".

До избора на нов председател на най-натоварения съд в страната се стигна след оставката на досегашния му ръководител Методи Лалов и безпрецедентен съдийски протест в негова защита. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови