"Оставяме ви кораба, управлявайте го вие"

ВСС обеща да си посипе главата с пепел след протеста на съдиите

OFFNews 09 декември 2016 в 15:44 5682 1

Снимка Николай Варадинов/Булфото

След близо два часа среща със съдии и служители на Софийския районен съд (СРС) членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) поеха ангажименти за решаване на проблемите на съда.

По-рано днес пред сградата на съвета се проведе протест, в който участие взеха съдии и служители в администрацията на съда, а ръководството на СРС, начело с председателя му Методи Лалов, декларира, че подава оставка. На срещата във ВСС беше договорено администрацията да мине под специална графа в класификатора на длъжностите, да бъдат направени законови промени, които да променят подсъдността в съда и да бъде изградена единна деловодна система. 

Напрежението в съда ескалира, след като ВСС реши да възложи поредната проверка за забавени дела. По сигнал на главния прокурор започна и проверка двама съдии, което още повече подсили недоволството на ръководството на съда и администрацията. Позицията им е, че с всяка следваща проверка, и без това натовареният съд, забавя работата си.

В емоционално изказване пред представляващия ВСС Димитър Узунов съдия Цветелина Кържева заяви, че проблемите в съда са от повече от 11 години. Елате, моля ви, на място и вижте какво се случва. Аз съм всеки божи ден на работа, и съм сред нощите на работа, там съм и събота и неделя, там сме и на празниците. Ние нямаме празници. Елате и вижте колко от нас са с нормални семейства и нормален живот. Страшно много искам да си свърша работата и денонощно работя. От две години насам аз заседавам извънредно и въпреки това имам забавени дела.

Съдията от СРС Ангел Павлов определи като несправедливо заплащането на съдебен секретар в СРС, което е с 80 лв. по-малко от това на протоколист във Върховния касационен съд (ВКС). По думите му във ВКС натовареността на съдебните секретари е едва няколко часа на седмица. "Елате да видите какво работи единия, какво работи другия. Това е във вашата власт, можете да го промените", обърна се той към членовете на ВСС.

На призива от страна на ВСС в писмен вид да бъдат обобщени проблемите в съда, председателят в оставка заяви, че за това е писано многократно: "Стига бе, хора, не остава време от анализи и писан. Отличете администрацията в този съд, докато се налага. Сит на гладен не вярва, ама това не отива на магистрати. Вземете си съда. Това е отношение. Аз си подадох оставката в ръководството, същото ще направят и зам.-председателити. Оставяме ви кораба, управлявайте го вие. Не абдикирам, нямам сантименти и не смятам че оставям хората", каза Методи Лалов.

По думите му ръководството "оправя едни и същи бакии, които не сме натворили ние". Той се обърна към членовете на ВСС да изслушват служителите и съдиите за проблемите им. "Недейте никога повече да имате такова поведение", каза той. 

Калин Калпакчиев от съдийската колегия на ВСС заяви, че по проблемите в съда не е направено нищо от страна на Съвета. 

Димитър Узунов опита да тушира напрежението като обясни, че служителите в СРС ще взимат с 10% по-големи заплати. 

Един от зам.-председателите на съда обясни, че често от Инспектората на ВСС им искат справки за хода на определени дела. От ръководството в такива случаи ангажират съответните съдии, те пращат справка до ръководството, която оттам отива до инспектората. Вместо да бъдат взети мерки обаче, от ИВСС пишели ново писмо до ръководителите на СРС, че има забавени дела. Често се предлагало и дисциплинарно производство за съдии, срещу които вече имало образувано такова.  

Мария Кузманова от Инспектората на ВСС обясни, че е искала редовно справки и че не смята това за нарушение от своя страна. Тя обясни, че до ИВСС са стигали сигнали и жалби, включително и това, че служители на съда правили забележки на граждани, че хвърлят фасовете си пред входа на съда. Тя обясни, че за първи път разбира, че има проблем с деловодната система и че подаваната редовно до ВСС информация от съда не е актуализирана. "Извинявайте колеги, аз която съм в информационните технологии, ние за първи път разбираме този проблем, за който говорите. Проблем с пренос на данните по информационната система. Хубаво би било да бяхме запознати", обясни тя. 

Бившият зам.-министър на правосъдието Петко Петков отвърна, като каза, че проблемите са синтезирани от Кузманова в едно изречение: "Вие много ясно и точно синтезирахте защо протестирахме. Защото на петата година си мислехме, че всичко е наред. На петата година започваме да мислим", каза той. Узунов го контрира, като го попита, дали като е бил зам.-министър не е могъл да направи нещо по законодателна инициатива. 

Соня Найденова заяви, че до този момент във ВСС не са били наясно с това как се управлява съдът. "ВСС трябва да знае колко съдии да бъдат назначени, но трябва да знае и как да бъдат устроени. Никой няма да ни награди за това какво не сме свършили, нито пък да ни потупа по рамото за какво сме свършили. Наша задача е да направим съдът да работи като швейцарски часовник. Ще си посипем главата с пепел и да кажем какво можем оттук нататък", допълни тя.

Камен Иванов от Съдийската колегия на ВСС се обърна към съдиите, като им каза, че тяхното активно поведение ги е довело в съвета, а не това на членовете му. "И се надявам енергията, която днес се генерира, да бъде използвана конструктивно и точно за това, ние каквото има да кажем, ще си го кажем в колегията, ще си го кажем в Пленум", каза той. По думите му проблемите в съда няма да се решат с нови разкрити щатове. По думите му разтоварването на съда не минава през допълнителни назначения и по-високи заплати, а през законодателни промени. "Потрисам се, ако трябва да разгледам тези дела, които са разпределени на вас", каза той, на което получи в отговор ръкопляскания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13604

1

In Trum we trust

09.12 2016 в 16:00

Народен съд за целият ВСС и за всеки съдя и прокурор издал оправдателна присъда срещу олигарх, политик, висш държавен служител!
 
X

Да помогнем на украинските деца!