Министри реформатори на крака при главния прокурор

Владислава Тричкова Последна промяна на 17 юли 2015 в 13:26 7640 3

Снимка БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и здравният министър Петър Москов се срещнаха днес с главния прокурор Сотир Цацаров. След тях в 14.15 часа е планирана среща на Христо Иванов с Цацаров.  

"Не трябва да допуснем напрежението и медийните интерпретации и общуване между нас като политици от правителството и мнозинството и главния прокурор да попречи на сериозния диалог за съдебната реформа. Сериозните професионалисти и сериозните хора не разговарят един с друг чрез медиите особено при очевиден риск това да попречи на много по-важни обществени проблеми, каквато е конституционната промяна и съдебната реформа", коментира след срещата с Цацаров Радан Кънев.   

Срещата между тримата започна в 12:00 часа и продължи близо час. 

Кънев определи разговора като "доста оптимистичен". "На първо място се съгласихме, че разговорите за конституционните промени вече са изцяло на политическа плоскост. Професионалният разговор е проведен, а прокуратурата е представила своето професионално виждане, което включва категорична подкрепа на идеята за разделяне на ВСС, на прекия избор на магистрати, както и на голяма част на другите предложени конституционни промени", коментира той. 

Кънев е категоричен, че оттук нататък прокуратурата не е участник в политическия разговор и задачата за събирането на мнозинство в пленарна зала, където ще се гласуват промени в Конституцията, не е работа на главния прокурор. За да бъдат приети промените в основния закон са необходими поне 160 гласа "за". Радан Кънев и Петър Москов обаче имат по-висока цел и тя е поне 180 положителни гласа. 

Кънев е категоричен, че съдебната реформа е национален приоритет, а Москов е сигурен, че "дотук събираме по-скоро подкрепа отколкото явни негативи". 

По време на срещата Цацаров е потвърдил, че застава зад всички важни текстове за промяна в Конституцията, а според Кънев обща воля българската прокуратура да се реформира има. 

"Има и едно много откровено отношение от страна на Цацаров, който отчита недостатъчната реформираност на българската прокуратура. Така че в тези части на проектозакона за съдебната власт няма разминаване. Има по други текстове, които са с чисто професионален характер, предприели сме диалог", допълни съпредседателят на Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2015 в 14:51

Шо стана?! Радане, Ристьо що млъкнахте, бре? Мъка! На #КОЙ ни оставяте?
“Целта на реформата е част от нас да влязат в затвора”, изцепи от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Радан Кънев на 21 януари т.г.
Само преди 48 часа “протестъри”, “костовисти”, “агенти на ДС” и алчни за власт лобисти крякаха пред Съдебната палата и искаха да вечерят “пържена ЦАЦА”. АФЕРА първа разкри истинските лица на протестиращите, които в слугинските медии на Прокопи и “соросоидни” фондации бяха представяни като “гражданското общество”. АФЕРА първа разкри, че “протестчето” на “безплатната” софийска ЕнтЕлигенция бе направен, за да може БенатоФа, която, ама никога не е имала нищо общо с Боко Методиев Борисов, ама никога, да си направи поредната сълзлива ТВ-история.

Само 48 часа по-късно софийските улици са тихи, сякаш навън не е 34 градуса, а минус 16, сякаш е мразовит февруари, а не горещ юли. Мълчат слугите на “красивата и умна” олигархия от “Протестна мрежа”, Цона Разградска и Асенча Кришнаря стискат зъбки! Стискат зъбки и мълчат, както мълчи и Христо Бисеров.
Радан гледа като по*ран след среднощен запой с вкисната бира. Ристьо стяга куфарите за Университета в САЩ, в който скоро ще преподава, но преди това сака извинения от ЦАЦА-та, дето уж искаше да пържи през протестите на Прокоповите работници и останалата “безплатна” протестърска сган, която имаше една-единствена цел – да върне Боко Методиев Борисов на власт.
Шо стана бре?! Радане, знаме “наше”, варненско адвокатче, Ристьо, що млъкнахте, бре!? Оти ручахте/ме жабетата… Мъка! На #КОЙ ни оставяте?!
Реформа ли? Марш! Да ви няма, продажници долни…и вие, протестъри, да не сме ви чули повече…що млъкнахте по команда, бе?! “Красиви”, “умни” и страхливи сте вие, слуги на олигарси и обикновени тарикати! Ходете в САЩ, там гей-браковете са разрешени…и най-добре Искра Фидосова да стане министър на правосъдието, тя поне е човек на действията, не на празните приказки…

17.07 2015 в 14:50

Еми неудобно иначе да напишат
реформатори на уя на главния прокурор се въртят...
такива ми ти работи.

17.07 2015 в 14:41

"Минiстри реформатори на крака при главния прокурор"

Ей, ама сте много неграмотни!