Масларова осъди България в Страсбург за 8000 евро

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2019 в 18:55 4129 2

Снимка БГНЕС, архив

Бившият социален министър Емилия Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека заради коментари от 2010 г. на говорителката на тогавашния главен прокурор Борис Велчев Стелияна Кожухарова и депутата от ГЕРБ Пламен Нунев.

Според решението държавата трябва да плати на Масларова обезщетение от 5000 евро за погазена презумпция за невиновност от публични фигури и 3000 евро за покриване на съдебни разноски. 

"Там ние сме фиксирали и служебните нарушения, които са извършени от бившата министърка Емилия Масларова. Знаем, че има образувано наказателно производство за присвояване на държавни пари в размер на около 11 млн. лв. Изводът, който може да се направи, е, че този случай е един типичен пример на корупционно поведение чрез нарушаване на Закона за обществените поръчки от висш представител на изпълнителната власт, от министъра", заяви Нунев в интервю за седмичника "Политика". 

Масларова беше обвинена през ноември 2009 г. в престъпление по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинението Масларова, семейният ѝ приятел Венцислав Драганов, управител на фирма "Стара Загора 2007", и техни помагачи са били присвоили 11 млн. лева от отпуснати близо 19 млн. лв. за ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора.

През 2015 г. Софийският градски съд оправда Масларова. Прокуратурата протестира присъдата, но апелативният съд върна делото заради "абсурдно формулирани обвинения". Оттогава то е без движение в предсъдебна фаза. 

Според съда в Страсбург изказването на Нунев е грубо нарушение на презумпцията за невиновност. 

Такова е мнението и за коментарите на говорителката на тогавашния главен прокурор Стелияна Кожухарова от пресконференцията в деня, в който Масларова се отказа от имунитета си през ноември 2009 г. 

Според съда Кожухарова не просто е представила информацията за обвинението, но с коментарите си е индикирала, че Масларова е отговорна за злоупотреби с публични средства. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17416

2

мнение от IP

08.02 2019 в 11:43

Страсбург ще присъди ли на българските данъкоплатци обезщетение за:
1. Наистина липсващите 11 милиона от отпуснатите 19 милиона за ремонта, за който е подсъдима.
2. За 25 000 лева разноски по 7-годишното дело, неприключило впрочем и
3. За тези 8000 евро присъдено обезщетение. За нас пре.....ето е тройно, драги сънародници.

12362

1

Хуан

31.01 2019 в 19:32

Аууууу, тая па еба си гьонсурата. Точно тя да съди БГ, където твърдеше, че мъжът ѝ не и е роднина и затова няма конфликт на интереси. А тва пък, че Нунев е нарушил презумпцията за невинност направо ме разби, той си е бил депутат, да не е участник в процеса, по тая логика сичкото депутат требе да се осъди (не че има лошо), ама това дано да е объркване при списването на статията.