КС поряза Гешев и за специализираното правосъдие

Конституционалистите обаче отхвърлиха квотите за преназначаване на спецмагистратите

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2022 в 14:48 3205 0

КС

Снимка Архив

Конституционен съд

Закриването на специализираното правосъдие, което бе създадено през 2012 г., не противоречи на Конституцията, постанови единодушно Конституционният съд. Така КС сложи точка на опитите на главния прокурор Иван Гешев да спаси специализираните съдилища и прокуратури след гласуваните от парламента промени в Закона за съдебната власт.

КС обаче не приема гласувания от Народното събрание начин преназначаване на спецмагистратите в други съдилища и прокуратури да става на базата на квоти. Това означава, че Висшият съдебен съвет ще трябва да ги прехвърли по общия ред, вместо да се разкриват щатни бройки.

Времето за това е ограничено - до 28 юли, когато спецправосъдието ще престане да съществува.

Висящите дела ще бъдат поети от Софийския градски и Софийския апелативен съд. 

Решението на КС все още не е публикувано, за да станат ясни мотивите за него.

В искането си Гешев заяви, че закриването на цял вид специализирани съдилища и прокуратури е извършено без гаранции за защитата правата и интересите на гражданите и на държавата и ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт, а това противоречи на принципите на правовата държава, на разделението на властите, на независимостта на съдебната власт и на несменяемост на магистратите.

Преди два дни КС отряза Гешев и по друг ключов за него въпрос - остави в сила решението на НС да бъде изслушван най-малко веднъж на три месеца от парламентарната правна комисия и възможността Народното събрание да дава препоръки по представените от главния прокурор доклади. А след това той да отчита как ги е изпълнил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови