КС: Освобождаването на Цветан Цветков като шеф на Сметната палата е в разрез с Конституцията

OFFNews 22 юни 2023 в 11:40 1676 0

Цветков

Снимка БГНЕС

Цветан Цветков

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков е бил освободен от парламента противоконституционно, реши Конституционният съд с единодушие.

На заседанието на КС са присъствали 10 конституционни съдии.

Съдът бе сезиран от "Продължаваме промяната-Демократична България", след като в последните дни от работата на 48-ото Народно събрание парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" отстраниха Цветков. Проекторешението бе включено извънредно в дневния ред на парламента. Вносители бяха лидерите на групите в т.нар. коалиция "Рашидов" - Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Корнелия Нинова (БСП) и Стефан Янев ("Български възход"). Решението бе прието със 118 гласа "за", 82 "против" и 0 "въздържал се".

От ПП-ДБ определиха махането на Цветан Цветков като политическо мракобесие, чиито истински мотиви са това, че шефът на Сметната палата не се е включил в хора на ГЕРБ и ДПС по темата NEXO. 

Казусът с Цветков обаче се оказва заплетен, тъй като мандатът му е изтекъл и сега топката се връща отново в полето на Народното събрание, което да реши дали да върне или не Цветан Цветков в Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика