Комисията Цацаров ще обжалва пред ВАС оневиняването на Александър Манолев

Санкционираният по закона "Магнитски" зам.-министър ще отговаря за конфликт на интереси при строежа на къща за гости

OFFNews 23 август 2021 в 16:40 3232 0

Антикорупционната комисия ще обжалва пред Върховния административен съд постановеното от Административния съд - София град, с което бе отменено решението на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси по отношение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, съобщиха от комисията на Сотир Цацаров. 

Манолев е сред шестимата българи, санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски".

Преди два дни стана ясно, че съдия Миглена Николова от АССГ е отменила наложената глоба от 10 000 лв. на бившия зам.-министър за конфликт на интереси. КПКОНПИ пък бе осъдена да плати 6000 лв. на Манолев за разноски по делото

От КПКОНПИ напомнят, че на 10 октомври 2019 г. комисията установява наличие на конфликт на интереси за Александър Манолев. В периода 5 май 2017-18 април 2019 г. той в качеството си на член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ е отговарял за отпускането на средства по европейски програми за изграждане на къщи за гости. Успоредно със заемането на висшата публична длъжност, той е получил пълномощно да представлява едноличен търговец (2 броя генерално пълномощно и 1 бр. за представляване на търговеца пред ДФЗ).

Въпросната фирма е собственост на дъщерята на жената, наета да гледа децата му, и е получила паричен заем в размер на 700 000 лв. от дружество, собственост на бащата на Александър Манолев. Същият едноличен търговец получава разрешение и финансиране от ДФЗ за изграждане на къща за гости, басейн и ограда в поземлен имот в Сандански. Имотът е собственост на Александър Манолев, който е притежавал всички лостове за влияние върху структурните звена в ДФЗ, посочват от КПКОНПИ.

В своето решение комисията на Цацаров обосновава наличие на конфликт на интереси, поради установено стопанско-финансово обвързване, както и за оказване на влияние в частен интерес на свързано с него лице – дъщерята на жената, наета срещу заплащане да гледа децата му.

В решението си съдия Миглена Николова от Второ отделение, 39-ти състав на АССГ, не приема аргументите на КПКОНПИ и посочва, че не е установена икономическа зависимост. Въпреки наличието на общо пълномощно от едноличния търговец, което не е оттеглено към момента на заемането на висша публична длъжност (заместник-министър), съдът не намира доказателствата за достатъчни. В мотивите си съдия Николова посочва още, че предложението за проверка на къщата за гости е направено 8 дни преди Манолев да бъде освободен от длъжностите си, а Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ е колективен орган и не е доказано, че той, като член на УС на ДФЗ, е оказвал влияние и е повлиял на решението на колегите си, посочват още от КПКОНПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!